AMSTERDAM - De hoofdverdachte van de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers is donderdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Amsterdam achtte de 51-jarige Izaan M. schuldig aan ontvoering, gijzeling en poging tot afpersing.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twaalf jaar cel tegen M. geëist. De advocaat van M. overweegt in hoger beroep te gaan. Melchers werd in september 2005 in Amsterdam-Zuid ontvoerd en twee dagen later in Arnhem vrijgelaten. Haar buurman werd in haar woning vastgebonden. De ontvoerders probeerden de familie van Melchers af te persen voor vijf miljoen euro en driehonderd kilo cocaïne. M. heeft eerder bekennende verklaringen afgelegd.

Spijt

M. heeft wel spijt en berouw getoond en openheid van zaken gegeven, zei de rechter. Dat was voor haar reden de strafmaat iets te verlagen. Ook het feit dat hij anderhalf jaar in uitleveringsdetentie in Brazilië heeft gezeten heeft de straf iets lager doen uitvallen, zei de rechter. M. zou daar 'zeer vernederende en schokkende' dingen hebben ervaren, ziekten hebben opgelopen en gevangenismoorden hebben moeten aanschouwen.

Brazilië

Kort na de ontvoering was M. naar Brazilië gevlucht, waar hij werd opgepakt. In april leverde Brazilië hem uit aan Nederland. Volgens M. was niet hij, maar zijn neef Lorenzo M. het brein achter de ontvoering. Deze werd in mei veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en ging in hoger beroep. Drie anderen zitten gevangenisstraffen van twee, drie en zes jaar uit voor hun aandeel in de ontvoering.

Toen de ontvoerders Melchers' huis binnendrongen, boeiden zij haar, trokken een muts over haar hoofd, en toonden een vuurwapen. Haar kinderen waren hiervan getuige. Mogelijk wist M. niet dat de kinderen in het huis waren. De rechter rekent het M. aan dat hij de ontvoering niet heeft afgebroken toen hij de kinderen op de trap zag.

Vakantiehuisje

Melchers moest vervolgens in een kist stappen, waarmee ze naar een vakantiehuisje in het Gelderse Braamt werd vervoerd. Daar werd ze weer geboeid en bewaakt in een kamer waar een vuurwapen lag. De buurman zat ondertussen in Amsterdam vastgebonden aan een ijzeren tafel, maar kon zichzelf kort daarna met hulp van de kinderen losmaken. Melchers werd later in Arnhem vrijgelaten.

Onveilig

De ontvoering heeft het leven van Melchers en haar familie voorgoed veranderd, zei de rechter. "Ook nu hebben ze soms nog steeds een onveilig gevoel." Ook de buurman zou lange tijd van slag zijn geweest. Daarnaast zijn volgens de rechter bij veel mensen gevoelens van onveiligheid versterkt door deze gebeurtenis en is de rechtsorde 'ernstige' schade berokkend.

Afhankelijk

De mededaders werden op een bepaald moment afhankelijk van Izaan M., zei de rechter, die dat zag als een van de bewijzen voor de leidinggevende rol van M. Hij had onder meer tickets en vermommingen gekocht, en het vakantiehuisje gereserveerd. Ook heeft hij volgens de rechter de voorbereidingen tot op detailniveau met zijn neef Lorenzo besproken. Izaan M. heeft op eigen initiatief zijn mededaders bij de ontvoering betrokken, zei de rechter.