INTERLAKEN - Zes voormalige medewerkers van de reisorganisator van een fatale canyoningtocht zijn dinsdag in het Zwitserse Interlaken wegens dood door schuld veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van drie tot vijf maanden en geldboetes. Bij de tocht ruim twee jaar geleden kwamen 21 mensen om het leven.

De zes werknemers van de inmiddels ter ziele gegane organisatie Adventure World stonden terecht omdat ze nalatig, ondeskundig en slecht voorbereid waren. De verdachten ontkenden schuldig te zijn. Er zouden voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen voor de tocht.

Van een reisgezelschap van 53 mensen kwamen er 21 om het leven doordat de rivier tijdens een heftig onweer binnen korte tijd in een kolkende watermassa veranderde. De tocht werd doorgezet ondanks waarschuwingen van lokale bewoners dat het water in de kloof buitengewoon snel kan stijgen tijdens dergelijke weersomstandigheden.

Drie voormalige directieleden van het bedrijf kregen vijf maanden voorwaardelijk en een boete van 7500 frank (11.250 gulden). De drie leiders van de tour kregen straffen variërend van drie tot vijf maanden voorwaardelijk en geldstraffen van 4000 en 5000 frank (6000 en 7500 gulden) opgelegd. Twee andere gidsen werden vrijgesproken.

Bij canyoning is het de bedoeling zwemmend en met touwen een berg door een beekbedding af te dalen. Beoefenaars dragen een helm en beschermende neopreenpakken.

Het reisgezelschap, bestaande uit toeristen en acht gidsen, werd op 27 juli 1999 verrast door een vloedgolf in het ravijn van Saxetbach bij Interlaken. De omgekomen slachtoffers, tussen 19 en 32 jaar oud, kwamen uit Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Zwitserland.

/NIEUWSCanyoning