GENEVE/SHANGHAI - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag gewaarschuwd tegen reizen naar Hongkong. De meeste gevallen van de longziekte SARS zijn in Hongkong en in de aangrenzende provincie Guangdong geconstateerd.

De waarschuwing viel vrijwel samen met de Chinese bekendmaking dat er in de havenstad Shanghai mogelijk ook een geval van SARS is. Een vrouw die uit het zuiden van het land was teruggekeerd, lijdt aan de symptomen van de ziekte. Voorts hebben de autoriteiten in de midden-zuidelijke provincie Hunan laten weten dat daar verscheidene mensen aan SARS lijden.

Er zijn naar schatting 1170 SARS-patiënten in China. Dat is ongeveer tweederde van alle gevallen die over 22 landen verspreid zijn gesignaleerd. De ziekte heeft wereldwijd 75 mensen het leven gekost van wie meer dan de helft in China.

De Zwitserse regering heeft als voorzorgsmaatregel handelaren uit Zuidoost-Azië verboden naar een internationale beurs voor sieraden en uurwerken te komen. Het betreft ruim 2500 tot 3000 mensen uit China, Singapore, Hongkong en Vietnam. De World Jewellery and Watch Fair begint donderdag in Basel en in Zürich.

Een Franse eilandengroep in de Stille Zuidzee weert volgens een regeringswoordvoerder in Papeete (Tahiti) reizigers uit China, Vietnam, Taiwan en Singapore. De autoriteiten in Frans-Polynesië vragen alle burgers reizen naar het zuidoosten van Azië bij de overheid aan te melden.