UTRECHT - De biologische vader van de inmiddels 2,5 jaar oude baby Donna krijgt geen omgangsregeling met het kind. Ook behouden de Nederlandse pleegouders van Donna de voogdij over haar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag besloten.

De vader had verzocht om de Nederlandse ouders uit de voogdij te ontzetten. De rechtbank zag daar geen reden toe omdat Donna goed wordt verzorgd. De vader had ook om een omgangsregeling gevraagd. In dat verzoek werd hij niet ontvankelijk verklaard, omdat hij geen familieleven met Donna heeft gekend.

De rechtbank besloot daarnaast dat de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek moet doen naar de huidige en toekomstige leefsituatie van Donna, die sinds maart 2005 bij haar pleegouders in Nederland verblijft.

Kochten

Deze ouders kochten het meisje van een Belgische draagmoeder die eerder een afspraak met de biologische vader had gemaakt. Tegen de vader zei de draagmoeder dat ze een miskraam had gehad.

Vanwege de belaste voorgeschiedenis van Donna en de mogelijke gevolgen daarvan voor haar ontwikkeling is extra onderzoek nodig, concludeerde de rechtbank.

Ondersteuning

De kinderbescherming moet beoordelen of opvoedingsondersteuning nodig is voor de pleegouders. Wanneer er twijfels zijn over de huidige voogd, de pleegmoeder, dan moet de kinderbescherming verder uitzoeken wie het best met de voogdij over Donna kan worden belast. De zaak gaat verder op 4 maart.