AMSTERDAM - Uitspraken van Geert Wilders over de Nederlandse Antillen zijn bij de premier van de eilanden Emily de Jongh-Elhage in het verkeerde keelgat geschoten. Ze noemt de teksten van de PVV-leider op Radio 1 'machotaal'.

Wilders zei dinsdag in een interview in het AD dat de eilanden bij het volgende geval van fraude of corruptie maar op Marktplaats.nl moeten worden gezet. "De hoogste bieder mag ze dan hebben."

Volgens De Jongh-Elhage deed Wilders de uitspraken om kiezers te winnen. Bovendien heeft Wilders volgens haar niet zo veel te vertellen over de eilanden. "Hij moet zich een beetje rustig houden."

Verdonk

Ook de leiders van de andere fracties in de Tweede Kamer die momenteel een werkbezoek brengen aan de Antillen hebben kritiek op de uitspraken van Wilders. Volgens PvdA'er Jacques Tichelaar roert Wilders zich omdat hij de hete adem van Rita Verdonk in zijn nek voelt, zegt hij op de Radio 1.

VVD-leider Mark Rutte vindt het vooral vreemd dat Wilders niet zelf op de Antillen is. In het interview in de krant zei Wilders daarover dat hij weinig voelt voor elf dagen 'handjes schudden en piña colada's drinken' in de Caribische zon.

Volgens Rutte zei hij voor de reis nog dat hij zou proberen om zich later, na een bezoek aan de VS, bij de andere fractieleiders aan te sluiten op de Antillen. Ook zou hij bij verschillende voorbereidende vergaderingen voor het werkbezoek zijn geweest.