GELEEN/MAASTRICHT - Het duurt nog wel even voordat de drie slachtoffers van de explosie in de melaminefabriek van DSM in Geleen zijn geborgen. Om bij de lichamen te komen, moet eerst een deel van het bedrijf worden ontmanteld en dat kost tijd.

"Het kan best donderdag worden voor we bij de lichamen kunnen," aldus woensdag de Maastrichtse persofficier van justitie, A. Rogier. Zij kon nog niets zeggen over de identiteit van de slachtoffers.

Een gedeelte rond een oven in de fabriek moet worden ontmanteld. In de buurt van deze oven vond volgens Rogier de ontploffing plaats. De officier zei niet te weten hoe lang de ontmanteling gaat duren.

In de ketel gevallen

Een woordvoerster van DSM bevestigde woensdagmiddag dat de drie slachtoffers mogelijk in een brandende ketel zijn gevallen en daardoor om het leven zijn gekomen. Dat gebeurde toen de gasoven ontplofte. De lichamen liggen volgens de woordvoerster nog steeds in de oven. Wat er precies gebeurt is, weet de woordvoerster nog niet.

In een gezamenlijke verklaring stellen DSM en het Openbaar Ministerie in Maastricht, dat de temperatuur in de ketel van de fabriek inmiddels voldoende is gedaald om te beginnen met het nodige voorbereidende werk. "Eerste prioriteit is het veilig bergen van de lichamen", aldus deze verklaring. "De voorbereidingen zullen naar verwachting nog vele uren in beslag nemen."

Sporen

Het bergen duurt ook lang omdat justitie, de politie, de provincie en de Arbeidsinspectie de oorzaak van het ongeval onderzoeken. "Daarbij mogen door de ontmanteling geen sporen worden uitgewist. Mocht het om een economisch delict gaan, dan kunnen we immers een strafrechtelijk optreden niet uitsluiten," aldus Rogier.

Media

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil dat DSM de media voortaan eerder informeert over calamiteiten. De NVJ wijst er woensdag in een brief aan DSM op, dat het bedrijf de pers pas ruim vier uur na de explosie van het ongeval op de hoogte stelde. De NVJ wil over verbetering van de communicatie een gesprek met DSM.

Een woordvoerder van DSM liet woensdagavond weten dat het bedrijf dinsdag niet alleen tijdens de persconferentie, maar ook al eerder commentaar had gegeven op vragen van journalisten. Verder vindt het concern het niet gepast om nu al de gevoerde communicatie te evalueren, terwijl woensdag het onderzoek en het bergen van de doden nog gaande waren.

De firma informeerde de media pas tijdens een persconferentie om vijf uur 's middag. De explosie deed zich dinsdagmiddag om 12.15 uur voor in melaminefabriek 2 op het DSM-terrein in Geleen. Daardoor kwamen drie technici om het leven en raakten twee anderen licht gewond.