AMSTERDAM - Na enkele dagen van relatieve rust zijn Amerikaanse militairen woensdag ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met een grondaanval op stellingen van de Republikeinse Garde. Zonder noemenswaardige oppositie omsingelden militairen van de 3e infanteriedivisie de sjiietische heilige stad Karbala, 110 kilometer ten zuidwesten van Bagdad. Ook staken zij ten zuidoosten van Bagdad bij al-Kut de rivier de Tigris over.

Bekijk hier de video


De stad Karbala is van groot strategisch belang voor het beleg van Bagdad, in het oosten is de brug over de Tigris mogelijk in handen van de Amerikanen

De snelle omsingeling van Karbala lijkt een meevaller voor de Amerikanen. Zij begonnen hier maandag al hun "eerste serieuze gevecht" met de Republikeinse Garde. Commandanten van de 3e divisie hadden gerekend op een zware strijd, maar hun troepen waren de stad al na drie uur voorbij.

al-Kut

De Amerikanen tonen zich ook in hun nopjes met de verovering van de brug bij al-Kut. "Dit was de laatste brug die we nodig hadden voor een aanval op Bagdad", aldus een Amerikaanse legercommandant. De mariniers hebben nu de controle over de snelweg tussen al-Kut en Bagdad, op de oostelijke over van de Tigris.

Medina-divisie

Bij Karbala en al-Kut stuitten de Amerikanen op de Medina- en Bagdad-divisie van de Republikeinse Garde. Deze eenheden van Saddam Husseins elitetroepen vormen de buitenste verdedigingsring rond Bagdad. Het is de vraag hoeveel verdedigingskracht de Republikeinse Garde nog heeft. Hun stellingen ten zuiden van de stad worden al dagenlang bestookt door vliegtuigen van de alliantie.

Myers

De Amerikaanse generaal Richard Myers, voorzitter van de chefs van staven, zei dinsdag dat bij die aanvallen de gevechtscapaciteit van de twee Iraakse divisies van de Garde met meer dan de helft was teruggebracht. Een Amerikaanse commandant noemde de Garde woensdagochtend "irrelevant".

Bombardementen

De geallieerden voerden woensdagochtend opnieuw hevige bombardementen uit op het centrum van Bagdad. Bommen en raketten vielen volgens ooggetuigen in series op de stad neer. Daarbij werd onder meer een presidentieel complex van Husseins zoon Qusay getroffen. Bij Najaf, in het midden van Irak, begonnen de Amerikaanse troepen een aanval op de Fedayeen-milities die de opmars van de coalitie daar al dagenlang ophouden. De soldaten werden daarbij ondersteund door helikopters en vliegtuigen.

Aziz

Van beide politieke fronten klonk dinsdagavond wederom geharnaste taal. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz zei dat zijn land geen compromissen of een staakt-het-vuren zal accepteren. "Deze oorlog zal niet anders eindigen dan met de volledige en onvoorwaardelijke terugtrekking van de Amerikaanse en Britse soldaten en opheffing van het in 1991 ingestelde handelsembargo", zo zei hij voor de Libanese televisie.

Rumsfeld

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld ontkende dinsdagavond dat er onderhandelingen gaande zijn met Irak. Hij stelde dat de oorlog alleen eindigt met de onvoorwaardelijke overgave van het Iraakse leger.

Basra

Iraakse soldaten hebben dinsdag tijdens gevechten met de coalitietroepen rondom Basra volgens de Iraakse minister van Defensie Sultan Hashim Ahmed negentien vijandelijke soldaten gedood. Bovendien haalden de Irakezen volgens eigen opgaven drie geallieerde Apache-gevechtshelikopters neer.

De Amerikanen hebben nog niet gereageerd op deze verklaring. Wel meldden zij dat de coalitietroepen in de stad Nasiriya een Amerikaanse krijgsgevangene hebben bevrijd. Het gaat om de -jarige soldaat 1e klas Jessica Lynch. Zij werd sinds 23 maart vermist.

Krijgsgevangenen

Na de vondst van Lynch staat het aantal Amerikaanse vermisten op veertien. Tot dusver zijn zeven Amerikanen krijgsgevangen gemaakt en verloren 46 anderen het leven in de oorlog, aldus een Amerikaanse legerwoordvoerder.