AMSTERDAM - Officier van justitie S. Hoogerheide heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk geëist tegen de macrobioot A. Nelissen (53) wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg. De officier houdt hem verantwoordelijk voor de dood van twee patiënten.

De vrouwen leden allebei aan kanker. Zij zagen af van een reguliere behandeling en wendden zich tot Nelissen. De officier neemt het de macrobioot kwalijk dat deze hen niet op andere gedachten bracht. Hij kon de vrouwen niet genezen, terwijl zij in de reguliere gezondheidszorg nog een kans hadden. De officier sprak van "een stuitende mate van onverschilligheid".

Een van de vrouwen was de ex-echtgenote van Roel van Duijn. De politicus beschreef de laatste levensjaren van José Krijnen in het dagblad Trouw. Dit leidde tot het strafrechtelijk onderzoek naar Nelissen, voorzitter van het zogeheten Kushi Instituut in Amsterdam.

De tweede vrouw die in de tenlastelegging wordt genoemd had borstkanker. Kort voor de ziekte bij haar werd geconstateerd, was haar zus aan dezelfde kwaal overleden, ondanks dat zij het hele medische circuit had doorlopen. Het was voor de vrouw reden om bij Nelissen aan te kloppen en af te zien van een reguliere behandeling.

De nabestaanden van de overleden vrouwen zeggen dat Nelissen hen afhield van zorg door gevestigde medici. Zij moesten onvoorwaardelijk kiezen voor de macrobiotiek, wilde de alternatieve behandeling enige kans van slagen hebben.

De macrobioot ontkent. Hij zegt zijn patiënten wel degelijk te verwijzen naar de reguliere gezondheidszorg. Volgens Nelissen was het een bewuste keuze van de vrouwen om af te zien van operaties, bestralingen en chemokuren en te eten en te leven volgens de macrobiotiek.

De officier wees Nelissen op zijn bijzondere zorgplicht voor zijn patiënten. Hij moet ze actief stimuleren zich onder behandeling van een arts te stellen of te blijven. Volgens de officier liet Nelissen de vrouwen over aan hun lot. "Hij creëerde een klimaat waarin zij langzaam de dood in werden gedreven", aldus Hoogerheide.

Volgens B. Ficq en M. van der Werf, Nelissens advocaten, ontbreekt het causaal verband tussen het doen en laten van Nelissen en de dood van de vrouwen. Zij pleitten voor vrijspraak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.