PEKING - In de Zuid-Chinese provincie Guangdong zijn in maart nog eens negen mensen gestorven aan de longziekte SARS. In totaal werden 361 nieuwe gevallen bekend in die maand. Dat maakte de regering van Guangdong woensdag bekend.

Het nieuwe cijfer brengt het aantal mensen dat in China is bezweken als gevolg van Severe Acute Respiratory Syndrome op 43. In totaal zijn nu 1167 mensen in het land besmet met het SARS-virus.

Volgens de Chinese autoriteiten is het aantal besmette personen in maart gedaald met 47,5 procent vergeleken met de maand februari. Er is duidelijk sprake van een dalende trend, aldus de regeringsverklaring. Vooral de besmetting van ziekenhuispersoneel zou onder controle zijn.

Maleisië

In Maleisië is mogelijk de eerste dode gevallen door de besmettelijke longziekte SARS. Dat meldde de krant The New Straits Times woensdag. De autoriteiten in Maleisië ontkennen het bericht.

Het ongeveer 50-jarige slachtoffer was volgens de krant recent teruggekeerd uit China. Hij toonde de afgelopen twee weken al symptomen van mogelijke besmetting met SARS en zou zondag aan de mysterieuze longziekte in de hoofdstad Kuala Lumpur zijn overleden. Plaatsvervangend minister Mohammed van Volksgezondheid spreekt het bericht tegen.

Volgens de bewindsman leed de man, die de zeventig al zou zijn gepasseerd, al tien jaar aan hart- en nierproblemen. Bovendien verkeren de vrouw en zoon van het slachtoffer in goede gezondheid terwijl zij ook mee waren naar China, aldus Mohammed.

Het officiële persbureau van Maleisië meldde dinsdag dat acht mensen met symptomen van SARS in het ziekenhuis zijn opgenomen. De ziekte heeft wereldwijd al aan meer dan zestig mensen het leven gekost en dook voor het eerst op in het zuiden van China.

Schade

De webkrant Malaysiakini schreef dinsdag dat de Maleisische regering kranten heeft gevraagd berichten over de ziekte "aan te passen" en doden als gevolg van SARS niet bekend te maken.

Dergelijke artikelen zouden de mensen bang kunnen maken en het toerisme kunnen schaden, aldus een brief van het ministerie van Volksgezondheid geciteerd door de webkrant.

Quarantaine

In San José in de Amerikaanse staat Californië is bij aankomst een vliegtuig met 139 inzittenden afkomstig uit Azië dinsdag bij korte tijd in quarantaine geplaatst.

Vier mensen aan boord hadden geklaagd over symptomen die lijken op die van de besmettelijke longontsteking SARS. Dat hebben functionarissen van de luchthaven gezegd.

Het toestel van American Airlines kwam uit de Japanse hoofdstad Tokio. Tijdens de vlucht naar de VS werden twee passagiers en twee bemanningsleden aan boord van de Boeing 777 ziek. Het viertal kwam uit Hongkong en stapte in Japan over op het toestel naar de VS.

Onduidelijk

Na ruim een uur mochten de passagiers en bemanningsleden het toestel verlaten. Drie van de vier zieken zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Voor de vierde was dat niet nodig, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Hij voegde eraan toe dat het niet duidelijk was of een van de mensen aan boord SARS had opgelopen.

Hongkong is zwaar getroffen door de SARS-epidemie, waaraan wereldwijd inmiddels 64 mensen zijn overleden en waarmee meer dan mensen zijn besmet.