KARBALA - Amerikaanse troepen en leden van twee divisies van de Iraakse Republikeinse Garde zijn in de nacht van dinsdag op woensdag bij de stad Karbala zwaar met elkaar in gevecht geraakt. Een woordvoerder van het Centrale Commando van het Amerikaanse leger noemde de gevechten 'de grote veldslag'.


De stad Karbala is van groot strategisch belang voor het beleg van Bagdad, in het oosten is de brug over de Tigris mogelijk in handen van de Amerikanen

De zuidelijke stad Karbala heeft een belangrijke ligging op de weg naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. De afstand tussen beide steden is ongeveer 110 kilometer. De Amerikaanse legerwoordvoerder zei niet uit te sluiten dat de strijd bij Karbala onderdeel is van een nieuwe opmars richting Bagdad.

Republikeinse Garde

Volgens een legerfunctionaris die anoniem wil blijven, is het voor het eerst dat coalitietroepen op de grond de strijd vol aangaan met militairen van de Republikeinse Garde, die wordt beschouwd als Iraks best getrainde, zwaarst bewapende en meest loyale gevechtsonderdeel.

Bij de voor sjiieten heilige stad Karbala zouden volgens Amerikaanse opgaven manschappen van de Medina- en Bagdaddivisies vechten. De coalitietroepen op de grond worden volgens de anonieme legerwoordvoerder bijgestaan door gevechtsvliegtuigen.

In de afgelopen dagen hebben geallieerde vliegtuigen al stellingen van de Republikeinse Garde bestookt. De Amerikaanse generaal Richard Myers, voorzitter van de chefs van staven, verklaarde dinsdag dat bij die aanvallen de gevechtscapaciteit van twee divisies van de Garde met meer dan de helft was teruggebracht.

Al-Kut

Ten oosten van Karbala hebben Amerikaanse militairen de hoofdweg Bagdad - al-Kut bereikt en zijn daarrmee de rivier de Tigris overgestoken, circa 150 kilometer ten zuidoosten van Bagdad.

De Amerikanen zijn woensdag in hevige gevechten verwikkeld bij de stad al-Kut. Ook daar ligt een divisie van Republikeinse Garde en die deel uit maakt van de eerste verdedigingslinie om Bagdad.

Indien de Amerikanen het is gelukt de Tigris over te trekken ligt de oostelijke weg naar Bagdad voor hen open.