AMERSFOORT - In het Armando Museum in Amersfoort woedt maandagmiddag een grote brand. Het museum is gevestigd in de negentiende-eeuwse Elleboogkerk aan de Langegracht. De brand ontstond rond half twee. De omgeving rond het gebouw is afgezet.

Een woordvoerder van de gemeente Amersfoort heeft inmiddels laten weten dat het pand en de toren van het museum niet meer te redden zijn. Omdat de toren van het museum op instorten staat, zijn alle gebouwen in de omgeving ontruimd. Voor de omwonenden wordt op dit moment een opvanglocatie in het stadhuis ingericht.

"Op dit moment hebben enkele tientallen mensen zich gemeld in de opvanglocatie. We houden er ernstig rekening mee dat de mensen hier vannacht ook moeten blijven", liet een woordvoerder van de gemeente Amersfoort weten.

Overgeslagen

Een naast het museum gelegen pand, waar een dagopvang van gehandicapten gehuisvest was, en het pand daarnaast zijn eveneens verloren gegaan. De twee panden daarnaast lopen eveneens gevaar verloren te gaan, zo zei een woordvoerder van de brandweer. Voor mensen met vragen is een speciaal telefoonnummer geopend: 033-4695950.

Ook de kerk heeft vlam gevat. De vlammen slaan uit het dak en de toren van de kerk is in vlammen gehuld. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Op het moment dat de brand uitbrak, was het museum gesloten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Huilen

De directeur van het Armando Museum, Gerard de Klein, denkt dat de hele collectie van het museum verloren is gegaan. "Het is zwaar klote. We staan hier in elkaars armen te huilen." Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het museum. Toen de medewerkers door de brandweer werden gewaarschuwd, mocht niemand het pand meer in.

Het pand naast het museum wordt gerenoveerd. De Klein laat weten dat dat pand in de steigers staat en dat op het moment van het uitbreken van de brand dakbedekkers aan het werk waren. Officieel is er over de oorzaak van de brand nog niets bekend.

Armando

Het museum toont het werk van een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars: Armando (Amsterdam 1929). Zijn werk omvat grote en monumentale schilderijen en sculpturen, tekeningen en poëtische grafiek. Het museum is ook een documentatie- en kenniscentrum voor het werk van Armando.

In het kader van de tentoonstelling 'In het woud' hingen er nu ook werken van andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer, Hercules Segers, Andreas 'Andries' Schelfhout, Jacob van Ruisdael, Anton Mauve, M.A. Koekkoek, Ch.F. Daubigny en Willem Bastiaan Tholen. Ook deze werken moeten als verloren worden beschouwd.

Ramp

Tegenover het Radio 1 Journaal noemde de kunstenaar Armando de brand een 'ramp'. "Alles is verloren. Het is rampzalig", aldus Armando. "Het is verschrikkelijk omdat al dat werk onvervangbaar is." Armando doelt niet op zijn eigen werk maar ook de andere kunstschatten van het museum zoals zoals grafiek van Dürer.

Deze grafiek is onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling In het Woud - Op zoek naar betekenis in het Armando Museum. "Daardoor hangen er er hele bijzondere werken zoals van Hercules Seeghers. Dat oeuvre is zo klein; het is verschrikkelijk dat er nu iets van verloren is."

Vaste collectie

Het is volgens Armando een geluk dat de vaste collectie op dit moment in een opslag staat buiten het museum. De in Amsterdam woonachtige kunstenaar hoorde het nieuws onderweg van een bekende en kreeg later bevestiging van het museum. "Ze belden me in tranen op." Armando weet nog niet of hij naar Amersfoort gaat om te kijken wat er nog over is van de collectie. "Wat moet ik daar nog zoeken."

Grote brand in Amersfoort