WASHINGTON - De Verenigde Staten eisen een onvoorwaardelijke overgave van het Iraakse leger. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft hiermee geruchten tegengesproken dat er met het regime van Saddam Hussein wordt onderhandeld over een vredesregeling.

Tijdens de persconferentie dinsdag zei Rumsfeld verder dat het "interessant" is dat de Iraakse leider dinsdagavond niet op de Iraakse televisie is verschenen, zoals was aangekondigd. In plaats daarvan las minister al-Sahhaf van Informatie een voordracht.

Doodseskaders

Het gebrek aan enthousiasme onder de Iraakse bevolking over de geallieerde invasie komt volgens Runmsfeld door de repressie in Irak. Doodseskaders zouden de bevolking onder druk zetten en "met een pistool tegen hun hoofd" aansporen om tegen de Brits-Amerikaanse coalitietroepen te vechten.

De hoogste militair van de Verenigde Staten, generaal Myers, zei dat de gevechtscapaciteit van ten minste twee Iraakse divisies rond Bagdad met de helft is gereduceerd. "We blijven ze onophoudelijk bestoken vanuit de lucht en vanaf de grond."

Myers betreurt de dood van tien vrouwen en kinderen bij een Amerikaanse controlepostin Najaf. Daar schoten militairen maandag op hun busje dat weigerde te stoppen.

Onder vuur

Myers nam het verder op voor zijn politieke baas Rumsfeld. Die ligt zwaar onder vuur omdat hij te weinig militairen en materieel naar Irak zou hebben gestuurd. Volgens Myers is deze kritiek onterecht en bovendien slecht voor het moreel van de troepen in Irak.