GENEVE/HONGKONG/BRUSSEL - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er vertrouwen in dat ze de levensgevaarlijke longziekte SARS onder controle krijgt. "Vietnam heeft de epidemie al ingedamd, Singapore zal daar snel in slagen en Toronto heeft haar binnenkort onder controle," zei WHO-directeur David Heymann dinsdag op een persconferentie in Genève.

Niettemin is het aantal landen waar het Severe Acute Respiratory Syndrome voorkomt inmiddels opgelopen tot 22, nu ook in Indonesië, Australië, Maleisië, de Filipijnen en Zweden verdachte gevallen zijn geconstateerd. Volgens de laatste gegevens van de WHO zijn 64 mensen aan de besmettelijke longontsteking overleden, terwijl wereldwijd ruim 1900 besmettingen zijn geconstateerd.

Twijfel

Een van de SARS-doden van dinsdag is volgens de WHO een man in België, de eerste in dat land. In België zelf is daarover overigens twijfel ontstaan. De man was twee weken geleden teruggekeerd uit Bangkok.

Maandag werd een Belgische militair, die vorige week was teruggekeerd uit Hanoi in Vietnam, in een ziekenhuis in Luik opgenomen, nadat bij hem symptomen waren geconstateerd die mogelijk duidden op SARS.

China

Het grootste aantal besmettingen, 806, is geconstateerd in China. Daar werd het eerste geval van SARS geconstateerd in november in de provincie Kanton. Sindsdien zijn 34 mensen in China, zestien in Hongkong, vier in Vietnam, vier in Canada, vier in Singapore, twee in Thailand en een in België aan de longziekte bezweken, aldus de WHO.

Het frustreert de WHO dat zij nog steeds geen toestemming van China heeft om onderzoek te doen in Kanton. China wordt er daarom van beschuldigd een geheim beleid te voeren. Peking heeft die beschuldigingen weerlegd en gezegd dat de Chinese regering op een "verantwoorde" manier met de crisis omgaat en "talrijke pogingen doet om de verspreiding van de ziekte te beteugelen". De Amerikaanse krant The Wall Street Journal vond dat weinig overtuigend en heeft opgeroepen niet naar China te reizen.

Vakantiekampen

In Hongkong, waarvandaan de ziekte zich waarschijnlijk over de wereld heeft verspreid, breidt de epidemie zich nog steeds snel uit, ondanks drastische maatregelen van de regering. Die is van plan alle 685 patiënten in het land in quarantaine te plaatsen in vakantiekampen. Daarvoor worden al voorbereidingen getroffen. In navolging van de WHO heeft ook het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid dinsdag mensen afgeraden naar Hongkong te reizen als dat niet noodzakelijk is.