BAGDAD - De Iraakse president Saddam Hussein heeft zijn bevolking dinsdagavond opgeroepen een 'heilige oorlog' (jihad) te voeren tegen de "agressors en bezetters" van zijn land. Volgens een verklaring van het Iraakse staatshoofd, voorgelezen door minister al-Sahhaf van Informatie, is het de 'plicht' van de Irakezen de Brits-Amerikaanse invasiemacht 'overal' te bestrijden en om bereid te zijn als martelaar "onsterfelijk" te worden.

Aanvankelijk was aangekondigd dat de president zelf op de Iraakse staatstelevisie zou verschijnen. Maar uiteindelijk kwam al-Sahhaf in beeld.

Moslimbroeders

In de voorgelezen tekst van de seculiere president legt Saddam Hussein een verband tussen de aanval op het land en een aanval op de islam. Waarschijnlijk wilde hij daarmee ook de Arabische wereld en 'moslimbroeders' buiten Irak oproepen in actie te komen. In de Arabische wereld is er veel verzet tegen de oorlog in Irak.

Met de voordracht door de minister blijft de discussie gaande over het lot van Saddam Hussein. Al vanaf het begin van de jongste Golfoorlog zijn er geruchten dat de president gewond raakte of zelfs dood zou zijn. Het bleef dinsdagavond ook onduidelijk of het daadwerkelijk ging om een tekst die door Saddam Hussein persoonlijk is opgesteld.