RIJSWIJK - Koeien met een reclametekst, een schimmelsnuffelhond, een brandweerauto met zijwieltjes. Het was dinsdag in Nederland weer flink raak met de 1-aprilgrappen. De opvallendste kwam van de Amsterdamse organisatie Vakwerk, die dinsdag uitriep tot de dag van de belastingvrije seks ofwel de dag van de zwarte wip.

Volgens Vakwerk levert de prostitutie vandaag de dag zo weinig op dat het geen zin heeft om nog belasting te betalen. Het motto van de actie luidde 'plat met de hoeren'.

Efteling

De Efteling bracht de bezoekers flink in verwarring met een bericht over een vervroegde opening. Het attractiepark in Kaatsheuvel opende al om zes uur zijn poorten. Wie voor negen uur kwam, mocht gratis naar binnen. Dat bleek geen grap.

De actie was groot aangekondigd. Toch twijfelden veel mensen. Op maandag belden ongeveer 1500 mensen of het echt waar was dat ze gratis naar binnen mochten op 1 april. Uiteindelijk passeerden ongeveer 6500 mensen gratis de poorten.

Reclamekoeien

In Enschede presenteerde communicatie- en ontwerpbureau Axis Media Partners een primeur. Door het ontrafelen van het DNA van koeien zou het mogelijk zijn het vlekkenpatroon zo goed te manipuleren dat op de huid vrijwel ieder logo of tekst kon worden geplaatst.

"De Universiteit Wageningen heeft zes jaar onderzoek gedaan naar het DNA van koeien. We zien in de ontdekking een gat in de reclamemarkt", zei een woordvoerster van het bedrijf. Belangstellenden krijgen op de website www.axis.nl/dnad alle informatie over het nieuwe reclamemedium.

Nicotinebonus

De gemeente Dordrecht kondigde aan dat niet-rokende ambtenaren vanaf 1 april kunnen rekenen op extra vrije dagen, een maandelijkse bonus en andere privileges. De maatregel staat in de wandelgangen al bekend als de nicotinebonus.

Schimmelsnuffelhond

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAI) in Rotterdam onthulde de komst van een schimmelsnuffelhond. De hond, een Hongaarse Kuvasz genaamd Czara, is getraind in het opsporen van schimmels, zilvervisjes en inktvraat. Na lovende berichten van de Stadsbibliotheek Leipzig waar een collega-hond een uitbraak van zilvervisjes net op tijd ontdekte, besloot de directie van het NAI over te gaan tot de aanschaf van eenzelfde soort hond.

TPG

TPG maakte bekend dat een brief versturen duurder wordt. Volgens de monopolist op het gebied van briefpostverwerking stijgt het versturen van een brief tot 20 gram 1 cent in prijs. Daarmee komt het tarief op 40 eurocent. Aangezien er nog veel postzegels van 39 Eurocent in omloop zijn, wordt er een speciale postzegel van 1 eurocent uitgegeven.

Brandweerauto met zijwieltjes

De gemeente Deventer verspreidde een bericht over een brandweerauto met nieuwe zijwieltjes. Door de wieltjes zou het voertuig sneller een bocht kunnen nemen. Het bericht werd ondersteund met een foto van de wagen met de wielen. Een lokale kabelkrant en een regionale radiozender trapten in de grap.

Vervoersorganisatie NoordNed kwam met het nieuws over een 'Friese trein' op het traject Leeuwarden-Groningen. Eén van de treinen zou voortaan in de kleuren van de Friese vlag (rood, wit en blauw) door het landschap rijden. De conducteurs en machinisten op die trein dragen volgens NoordNed een stropdas met de Friese vlag erop.

Tot slot verspreidde het bureau Boomerang Media uit Amsterdam kaartjes, waarmee grappenmakers mensen schrik aan kunnen jagen. De ontvangers lezen dat ze zich als vrijwilliger hebben gemeld voor een gezellig etentje met een gedetineerde, als onderdeel van zijn of haar herintegratie in de samenleving.

Toilet

Bij de Adviesdienst Verkeer en Vervoer waren alle toiletten op slot gedraaid. Volgens de boodschap van de beheerder van het pand kon men niet naar het toilet wegens 'overdruk in de spoelreservoirs' en moest men bij de buren op de 20e etage gebruik maken van het toilet. Pas na anderhalf uur is het Facilitair Loket van de AVV erachter gekomen dat het om een 1 april grap ging. Na het opendraaien van de deur vond met de boodschap '1 april' op het toilet.