GELEEN - Door een ontploffing op het terrein van DSM in Geleen zijn dinsdagmiddag drie mensen om het leven gekomen en twee mensen gewond geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de regionale alarmcentrale in Maastricht gezegd.

Volgens DSM-woordvoerder Gerard van der Zanden is er geen gevaar voor de directe omgeving. "De explosie heeft plaatsgevonden in de fabriek zelf. Daarbij zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen."

Volgens directeur J. Fransen-Van de Putte van DSM Limburg gebeurde het ongeval tijdens werkzaamheden in een gasgestookte ketel. Een medewerker van DSM en twee externe werknemers kwamen om het leven. De twee lichtgewonde medewerkers zijn na behandeling door de eigen medische dienst van het bedrijf naar huis gestuurd.

DSM gaat ervan uit dat de drie personen zijn overleden, want berging is op dit moment niet mogelijk in verband met de veiligheid. Niemand kan bij de plek van de explosie op het terrein van de melamine-fabriek 2 komen, aldus de directeur.

De explosie had buiten de fabriek geen gevolgen. Er kwamen geen gevaarlijke stoffen vrij. Het ongeval gebeurde om 12.15 uur.

Zowel Fransen als burgemeester W. Dijkstra van Sittard-Geleen hebben hun medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers betuigd. De burgemeester werd om 14.00 uur geïnformeerd. Omdat er zich buiten het terrein van DSM geen problemen voordeden, hoefde de burgemeester niet eerder te worden ingelicht.

Het is niet de eerste keer dat DSM in Limburg te maken heeft met een ernstig ongeval. In 1975 kwamen door een explosie van de naftakraker NAK-2 in Echt veertien mensen om het leven, ruim honderd anderen raakten gewond.