AMSTERDAM - Volkert van der G. heeft Pim Fortuyn gedood vanuit een politieke overtuiging, stelde raadsvrouw B. Böhler dinsdag bij het begin van het pleidooi. In het voorjaar van 2002 was volgens haar sprake van een unieke maatschappelijke en politieke situatie. "En deze maatschappelijke en politieke context kunnen het motief van Van der G. verklaren en begrijpelijker maken."

In het begin van haar pleidooi schetste de advocaat een beeld van het politieke klimaat van het voorjaar 2002 en illustreerde dat met uitspraken van politieke tegenstanders en van Fortuyn zelf. Zij haalde daarbij ook veelvuldig het rapport van de commissie-Van den Haak aan die de beveiliging rond Pim Fortuyn onderzocht.

"Het gedachtegoed van Fortuyn als motief van Van der G. is niet uit de lucht komen vallen, maar komt voort uit het politieke debat zoals het toen werd gevoerd", aldus Böhler.

Politieke situatie

Volgens haar is de politieke situatie niet verantwoordelijk voor de dood van Fortuyn, maar "mocht Van der G. zich in zijn visie op Fortuyn gesteund voelen door anderen". Hij werd op allerlei manieren "gesterkt in zijn overtuiging dat Fortuyn daaderwerkelijk een gevaar vormde".

Verder stelde Böhler dat Van der G. de moord niet koelbloedig en grondig heeft voorbereid. Dat blijkt volgens haar uit de slechte voorbereiding.