PEKING - De regerende communisten in China zullen maandag de nieuwe partijtop voor de komende vijf jaar presenteren.

Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag na afsluiting van het vijfjaarlijkse partijcongres in Peking.

Vertrouwelingen

Duidelijk is nu al dat president Hu Jintao zijn positie binnen de partijtop heeft versterkt door de aanstelling van vertrouwelingen op tal van prominente posities.

Hij heeft daarmee de invloed van de nog altijd machtige ex-president Jiang Zemin verder weten in te perken, aldus analisten tegen media in Hongkong zondag.

Zetelverlies

Vicepresident Zeng Qinghong, een bondgenoot van Jiang, en twee andere invloedrijke Chinese politici hebben hun zetel sinds zondag verloren in het permanent comité van het politbureau van de communistische partij.

Dit comité is het belangrijkste besluitvormende orgaan van China, waar ongeveer een op de vijf wereldburgers woont.

Behalve de 68-jarige Zeng verliezen ook de 69-jarige Wu Guanzheng en de 72-jarige Luo Gan hun zetel in het permanente comité.

Nieuwe gezichten

Als het permanente comité uit negen personen blijft bestaan - dat zal maandag blijken - dan zullen er vier nieuwe gezichten opduiken. Ook voor de eerder dit jaar overleden vicepremier Huang Ju moet een vervanger komen.

De verwachting is dat maandag twee mannen hun opwachting gaan maken in de partijtop: Xi Jinping (54), de partijbaas in de metropol Shanghai, en zijn ambtgenoot uit de provincie Liaoning, Li Keqiang (52). Vooral de laatste geldt als een potentiële opvolger van Hu.

Machtigste vrouw

De machtigste vrouw van China, vicepremier Wu Yi, werd zondag niet benoemd in een functie in de hoogste partijgelederen. De bijna 70-jarige 'IJzeren Dame' van de Chinese politiek zal een stapje terug doen.

Ze verwierf faam in binnen- en buitenland als een doortastende onderhandelaar tijdens het beraad over de toetreding van China tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

Ze was recent ook nauw betrokken bij pogingen van de Chinese overheid om het imago (met enig succes) te verbeteren na schandalen over vermeende ondeugdelijke exportproducten uit China.

Toekomstvisie

Aan het slot van het vijfdaagse congres werd besloten de visie van Hu op de toekomst van China op te nemen in het handvest van de communistische partij.

Belangrijk element in de visie van Hu is dat bij het streven naar economische groei er meer aandacht moet zijn voor de gevolgen voor het milieu.