Birma heft nachtelijk uitgaansverbod op

YANGON - De militaire machthebbers in Birma (Myanmar) hebben zaterdag het nachtelijk uitgaansverbod in de grootste stad Yangon per direct opgeheven. Die werd van kracht wegens felle protesten vorige maand tegen de junta.

Daardoor vielen zeker dertien doden en werden circa 3000 mensen gearresteerd. Meer dan 450 personen zitten nog steeds vast, aldus het regime.

Poltieke gevangen

In de periode voor de grote betogingen van eind september hield het bewind overigens al bijna 1200 mensen om politieke redenen gevangen.

Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties. De speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Myanmar, Paulo Sergio Pinheiro, wil het vrijdag uitgelekte rapport komende week in New York officieel aan de VN presenteren.

Rapport

Volgens de notitie telde het Aziatische land eind juli 1192 politieke gevangenen. In het rapport wordt gerept van wijdverbreide misstanden als gedwongen arbeid, discutabele landonteigeningen en slechte omstandigheden in de gevangenissen.

Dorpelingen hebben zich er bij Pinheiro over beklaagd dat ze zeer hard werden gestraft omdat ze weigerden dwangarbeid te verrichten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie