LEEUWARDEN - Een blinde man uit Heerenveen is dinsdag voor de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar cel wegens het verkrachten van vier vrouwen. Met een vijfde vrouw heeft hij ontuchtige handelingen gepleegd.

De 35-jarige man kwam tussen 1999 en 2001 met de vrouwen in contact via een 06-babbelbox. Door zijn blindheid wekte hij vertrouwen bij de vrouwen. Hij nodigde de vrouwen bij hem thuis uit en verkrachtte hen.

De Heerenvener heeft bekend met de vrouwen seks te hebben gehad, maar zegt dat hij hen daartoe niet gedwongen heeft. Volgens de rechter wilde de man vanwege zijn handicap 'zien met z'n handen en dat ontaardde in vernederende en pijnlijke verkrachtingen'. De man was sterk en bedreigde de vrouwen tijdens of na de verkrachting.

De psychiater acht de man volledig toerekeningsvatbaar. De rechter in Leeuwarden achtte alle feiten bewezen. De rechter vond een gevangenisstraf van vier jaar passend omdat de psychische en fysieke integriteit van de vrouwen ernstig is geschonden. De officier van justitie had een celstraf van zeven jaar geëist.