Gorbatsjov begint sociaaldemocratische beweging

MOSKOU - De voormalige Russische leider Michaïl Gorbatsjov heeft zaterdag in Moskou een nieuwe sociaaldemocratische beweging opgericht.

De Unie van Sociaaldemocraten zei in een verklaring dat ze ijvert voor vrije democratische verkiezingen. Volgens haar komt de politieke vrijheid in Rusland steeds meer in de verdrukking.

Lokale organisatie

In december zijn in Rusland parlementsverkiezingen. De nieuwe unie van Gorbatsjov is echter een beweging van lokale organisaties en doet niet mee aan de verkiezingen.

De 76-jarige Gorbatsjov zei zaterdag "het echte politieke debat" te missen in zijn land, waardoor de "vrije democratische keuze" in Rusland in het nauw is gekomen.

De ex-president leidde jaren geleden een sociaaldemocratische partij, maar die wist geen potten te breken tijdens de parlementsverkiezingen van 2003. De partij won geen enkele zetel.

Poetin

Voor de komende stembusgang staat al vast dat de Poetin-getrouwen er met de buit vandoor gaan. De oppositie heeft in het Rusland onder Poetin nauwelijks ademruimte.

In maart 2008 kiezen de Russen een nieuwe president en daarbij is Poetin niet verkiesbaar. Hij heeft evenwel al laten weten een politieke rol te blijven spelen - waarschijnlijk als premier - en mogelijk in de toekomst alsnog terug te keren als staatshoofd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie