'Afghaanse missie verlengen met minder militairen'

DEN HAAG - De Nederlandse missie in Afghanistan kan met twee jaar worden verlengd, maar dan moet wel het aantal militairen worden teruggebracht.

Dat heeft commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn recent aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie) geadviseerd, zo bevestigen ingewijden een bericht in dagblad De Telegraaf van zaterdag. Het ministerie van Defensie wil niet reageren op de berichtgeving.

Berlijns advies is onderdeel van de voorbereidingen van het kabinet om een besluit te nemen of de Nederlandse missie na augustus 2008 moet worden verlengd. Het kabinet neemt naar verwachting eind november een besluit.

Scenario's

Berlijn adviseert voor de inkrimping meerdere scenario's. Volgens De Telegraaf wil de generaal met maximaal 1200 militairen verder gaan in Uruzgan. Nu zijn er ruim 1650 Nederlandse militairen gelegerd.

Nederland is inmiddels ruim een jaar actief in Uruzgan. Wegens de verslechterde veiligheidssituatie besloot het kabinet een paar weken geleden nog tachtig militairen extra te sturen.

Extra geld

In zijn advies wijst Berlijn erop dat er in de toekomst extra geld nodig is om defensie zijn taken uit te kunnen laten voeren. Hij benadrukt dat ondanks de inkrimping van het aantal militairen in Afghanistan nog wel altijd keuzes moeten worden gemaakt uit de andere internationale verplichtingen. Ook is er onder meer voor de missie in Uruzgan, hulp nodig van andere landen en partners.

SP

De SP neemt kennis van het advies maar wijst er zaterdag op dat het besluit over de eventuele verlenging "er zo politiek niet makkelijker op wordt". Volgens Tweede Kamerlid Harry van Bommel is er in de samenleving en het parlement steeds minder draagvlak voor het voortzetten van de missie, maar komen er ondertussen uit het kabinet en Defensie steeds signalen over verlenging.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie