Mariniers VS voor krijgsraad wegens Haditha

LOS ANGELES - Twee Amerikaanse mariniers moeten voor de krijgsraad verschijnen in verband met het bloedbad in de Iraakse stad Haditha in 2005. Dat heeft het korps mariniers vrijdag in een verklaring laten weten.

Luitenant-kolonel Jeffrey Chessani moet terechtstaan, omdat hij geen gedegen onderzoek zou hebben gedaan naar het doden van Iraakse burgers door Amerikaanse militairen in Haditha. Tegen korporaal Stephen Tatur ligt een aanklacht wegens doodslag klaar. Chessani en Tatur zijn de eerste militairen die in verband met het bloedbad in Haditha voor de krijgsraad moeten verschijnen.

Reputatie

De reputatie van de Verenigde Staten kreeg een gevoelige knauw toen Amerikaanse mariniers in opspraak kwamen door hun rol bij een bloedblad in november 2005 in Haditha, ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Amerikaanse militairen zouden toen in totaal 24 ongewapende Iraki's hebben doodgeschoten.

Dit jaar zijn om uiteenlopende redenen aanklachten ingetrokken tegen mariniers die bij het bloedbad betrokken zouden geweest.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie