SCHIPHOL - Op twee vluchten van en naar Schiphol zijn de afgelopen week verdachte gevallen van SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) gemeld. In beide gevallen zijn de medische diensten ingelicht en bleek het achteraf niet om de besmettelijke longziekte te gaan.

In de nacht van maandag op dinsdag constateerde de bemanning van Cathay Pacific Airlines een verdacht geval op de vlucht van Amsterdam naar Hongkong. Een week geleden rapporteerde de bemanning van Singapore Airlines een verdacht persoon tijdens de vlucht van Singapore naar Amsterdam. Twee weken geleden werd ook op een KLM-vlucht een Brit verdacht de ziekte onder de leden te hebben. Na controle bleek deze man eveneens niet besmet te zijn.

Mondkapjes

Woordvoerders van de luchtvaartmaatschappijen verklaarden dinsdag de maatregelen aan boord te hebben aangescherpt. De vervoerders hebben nu mondkapjes aan boord die aan de passagiers kunnen worden uitgedeeld. Verdachte gevallen worden door de bemanning apart gezet.

Cathay Pacific Airlines

De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airlines desinfecteert elk toestel na een vlucht. Volgens een woordvoerster van het kantoor in Nederland geldt dit ook voor toestellen die landen op Schiphol. Cathay Pacific dekt ook het eten af in de business class en de first class. In de toeristenklasse is het eten altijd al afgedekt. De vliegtuigmaatschappij heeft vermoedelijk enkele passagiers geweerd die een vlucht van Hongkong naar Amsterdam wilden nemen, omdat ze werden verdacht de mysterieuze ziekte te hebben.

Singapore Airlines

Singapore Airlines begint aan een grondige schoonmaakactie van het toestel zodra er een verdacht geval is geconstateerd, zo verklaarde directeur K. Lee van het kantoor in Nederland. Schoonmakers vernietigen de vloerbedekking, de tijdschriften en de trolleys die zich in de buurt van de verdachte persoon bevonden.