CDA en VVD tonen begrip voor hogere straf

DEN HAAG/AMSTERDAM - De VVD in de Tweede Kamer is het eens met de Amsterdamse politiecommissaris Hans Schönfeld dat relschoppers van straat moeten en langer dan een paar dagen. Ook het CDA toont begrip voor de oproep tot hogere straffen die de commissaris heeft gedaan na de onrust in Slotervaart.

"Het CDA is gevoelig voor signalen uit de samenleving dat straffen moeten aansluiten bij de gevoelens van mensen, in dit geval de inwoners van Slotervaart", reageerde Tweede Kamerlid Coskun Çörüz. "Je moet deze jongeren gewoon oppakken voor openbare geweldpleging."

Het liberale Kamerlid Fred Teeven toonde zich wel verbaasd dat de politie rechters oproept hoger te straffen. Dat is volgens hem vrij ongebruikelijk, omdat het aan justitie is om zich daarover uit te laten.

Signalerende functie

Het CDA heeft daar geen problemen mee, aldus Çörüz "De politiecommissaris heeft een belangrijke signalerende functie die we serieus moeten nemen." Ook minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat het politiecommissarissen vrijstaat zich in dit soort discussies te mengen. Vicepremier André Rouvoet zei in het televisieprogramma EénVandaag dat er in ons land de laatste jaren al behoorlijk zwaarder gestraft wordt.

De VVD stelt dat de politie meer mogelijkheden moet krijgen om in een vroeger stadium in te grijpen. De fractie vindt verder dat er een straatverbod moet komen voor jongeren die relletjes schoppen. Ook pleit de partij voor een samenscholingsverbod en preventief fouilleren.

Initiatiefwet

De Raad van State bestudeert momenteel een initiatiefwet van het CDA die daders laat opdraaien voor de schade die ze aanrichten. "Linksom of rechtsom", aldus Çörüz. "Pluk de kinderen en spreek anders hun ouders aan." De wet zou in de toekomst kunnen worden gebruikt tegen relschoppers die vernielingen aanrichten.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin mengde zich vrijdag ook in de discussie over de situatie in Slotervaart. Als ouders hun kinderen goed opvoeden, hoeven ze deze niet per se van de straat te houden, zei Rouvoet in een reactie op de oproep van de Slotervaartse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch om kinderen 's avonds binnen te houden. De vicepremier zei dat premier Jan Peter Balkenende gebeld heeft met de twee agenten zondag zijn neergestoken door Bilal B.

Oordeel

De Raad van Hoofdcommissarissen wilde vrijdag geen oordeel uitspreken over de uitlatingen van Schönfeld. Wel ziet de raad een parallel met een initiatief vanuit de politie enkele jaren terug om samen met justitie en de rechterlijke macht te kijken hoe het mogelijk is om (jeugdige) veelplegers effectiever aan te pakken. Dat kan leiden tot een discussie over de strafmaat, maar ook over andere manieren van bestraffing, zoals een verplichte behandeling.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie