AMSTERDAM - Enkele tientallen Marokkaanse moslims hebben vrijdagmiddag in het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer bij wijze van protest op straat gebeden. Zij zijn het er niet mee eens dat er van de gemeente niet meer dan honderd personen in hun moskee mogen.

Na het gebed togen de actievoerders naar het nabijgelegen stadsdeelkantoor, waar ze enige tijd demonstreerden.

Het gebedshuis waar het om gaat, bevindt zich in een gekraakt pand boven de ringweg A10, bij het Bos en Lommerplein. Krakers boden de Marokkaanse stichting Nasser in september 2006 aan het gebouw te betrekken.

Brandveiligheid

Om de brandveiligheid te garanderen, mogen er van het stadsdeel niet meer dan honderd gelovigen in het pand. Tijdens de afgelopen Ramadan kwamen er echter een keer meer dan tweehonderd bezoekers. Daarom bepaalde Bos en Lommer vorige week dat Nasser bij een volgende overtreding een boete van 5000 euro moet betalen.

Volgens voorzitter van de stichting Mohammed El Yaakoubi is de kans op brand echter nihil wegens het ontbreken van elektriciteit en gas in het gebouw. Bovendien wees hij erop dat er buiten de 'kraakmoskee' slechts een Marokkaans islamitisch gebedhuis is in Bos en Lommer. Dat zou te weinig zijn om alle gelovigen te bedienen. El Yaakoubi zei door te willen gaan met buiten bidden tot er wel genoeg plek is.

Controlerende taak

Een woordvoerster liet in een reactie weten dat Bos en Lommer slechts zijn controlerende taak uitvoert. Bovendien is het volgens haar niet aan het stadsdeel om gebedsruimte voor gelovigen te regelen.