Jan Wolkers (81) overleden (video)

AMSTERDAM - Schrijver, beeldhouwer en schilder Jan Wolkers is vrijdag op 81-jarige leeftijd overleden.

Dit heeft Onno Blom, de biograaf van Wolkers, namens de familie bevestigd. De schrijver en beeldend kunstenaar overleed om 01.30 uur in zijn slaap in zijn woning op Texel.

Hij was dinsdag uit het ziekenhuis van Den Helder ontslagen. Hij was daar opgenomen met een ontsteking aan zijn voet. Volgens Blom staat de ontsteking los van het overlijden van de kunstenaar. "Hij was wel een oude man, maar hij was niet ziek. Zijn geest was nog jong. Hij is toch onverwachts overleden."

Populair

Wolkers wordt gerekend tot de grootste schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog. Wolkers, afkomstig uit een streng christelijk gezin, maakte in zijn werk korte metten met het orthodoxe gereformeerde milieu. Ook schreef hij openhartig over liefde, dood en seks, wat hem met name onder jongeren in de tweede helft van de vorige eeuw grote populariteit bezorgde.

Verschillende van zijn boeken, waaronder Turks Fruit en Kort Amerikaans zijn verfilmd. Momenteel vinden opnames plaats van een filmversie van Wolkers' boekenweekgeschenk Zomerhitte (2005), onder regie van Monique van de Ven, die in Turks Fruit naast Rutger Hauer de hoofdrol speelde.

Beeldend kunstenaar

Wolkers was naast zijn schrijverschap actief als beeldend kunstenaar. Hij ontwierp onder meer het Auschwitzmonument in het Amsterdamse Wertheimpark, en een monument voor Rembrandt voor het station in Leiden.

Zijn beelden kwamen de laatste jaren regelmatig in het nieuws, omdat ze ten prooi waren gevallen aan vandalisme.

Schatkamer

De AVRO herhaalt vrijdagavond op Nederland 1, de aflevering van Schatkamer uit 2004 waarin Wolkers terugkijkt op oude filmpjes en tv-fragmenten.

"Het is een eerbetoon aan de kunstenaar en schrijver die vrijdag is overleden", licht AVRO-woordvoerder Hans Scholte toe. "Schatkamer is gemaakt in een zeer intieme setting waar mensen worden geconfronteerd met allerlei fragmenten en ook uitspraken."

Als hommage aan Wolkers zendt RTL4 vrijdagavond Turks Fruit uit. De film begint om 23.05 uur.

Begrafenis

Jan Wolkers zal woensdagmiddag gecremeerd worden op de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Jan Wolkers overleden

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie