Rechter grijpt in bij uitzending Peter R. de Vries

AMSTERDAM - Een voor zondag geplande aflevering van het televisieprogramma van Peter R. de Vries gaat niet door. De uitzending zou gaan over een in 2004 voor kindermisbruik veroordeelde zeilinstructeur.

Dat meldde vrijdag een woordvoerder van televisiezender SBS6, die het programma van de misdaadjournalist uitzendt.

Aflevering

De beslissing volgt op een uitspraak van de rechter in een door de zeilleraar aangespannen kort geding. Die bepaalde vrijdag dat De Vries geen beeld- en geluidsfragmenten van de man en zijn zeilschool mag uitzenden. Door de uitspraak blijft te weinig van de aflevering over om te tonen.

De instructeur kreeg drie jaar geleden een taakstraf en een verplichte behandeling voor het twee jaar lang misbruiken van een minderjarige jongen op zijn school.

Cel

Ook mocht hij van de rechter drie jaar lang geen les aan kinderen geven. De man overtrad die regel eerder al een keer en moest toen zes maanden de cel in.

De Vries stelt in zijn afgelaste aflevering dat de zeilleraar inmiddels weer lesgeeft aan minderjarigen, terwijl de drie jaar nog steeds niet zijn afgelopen. Ook zou hij ouders van kinderen die cursussen van hem krijgen, onvoldoende inlichten over zijn verleden.

Pedofielen

De misdaadjournalist wilde in zijn programma aan de kaak stellen dat veroordeelde pedofielen nog met minderjarigen kunnen werken, betoogde zijn advocaat Jacqueline Schaap. "Dat is van publiek belang."

De privacy van de instructeur telt echter zwaarder, oordeelde de rechter. Hij noemde de inbreuk hierop door de uitzending van De Vries "ernstig".

Volgens hem is het ook onnodig zo uitgebreid aandacht aan de zeilleraar te besteden om een vermeend maatschappelijk probleem aan de kaak te stellen. "Hij wordt voornamelijk gebruikt als illustratiemateriaal."

Heksenjacht

De rechter ging zo voor een groot deel mee met het betoog van Peter Plasman, de advocaat van de instructeur. Hij stelde dat de misdaadjournalist een maatschappelijke discussie "over het hoofd" van zijn cliënt wil voeren. "Hij is bezig met een heksenjacht. In feite speelt De Vries voor eigen rechter."

SBS6 zendt zondag een ander programma uit in plaats van dat van de misdaadjournalist. De zender wil de desbetreffende aflevering wel later dit seizoen nog tonen.

De instructeur zit momenteel ondergedoken. De politie had hem dat aangeraden naar aanleiding van de geplande uitzending van de Vries.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie