'Grote jachtpartij op zwijnen bij Paleis Het Loo'

AMSTERDAM - Op het Kroondomein bij Paleis Het Loo op de Veluwe wordt vrijdag een grote jachtpartij gehouden op wilde zwijnen. Personeel van het Koninklijk Jachtdepartement, politie en marechaussee patrouilleren rond een afgesloten gebied om mogelijke toeschouwers op afstand te houden.

Dat meldt de Faunabescherming. Waarnemers zouden een groot aantal schoten hebben gehoord.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten 'in zijn algemeenheid' geen mededelingen te doen over jachtpartijen op het Kroondomein. De nabijgelegen gemeente Apeldoorn zegt van niets te weten.

Hofjacht

De politie weet ook niets van de hofjacht, maar een woordvoerder zegt dat de gasten bij een koninklijke jachtpartij altijd beveiliging krijgen. "Soms worden dan openbare wegen afgesloten, toeschouwers mogen dan niet vrijelijk de bossen in."

Volgens de Faunabescherming zagen waarnemers diverse terreinauto's met Duitse gastjagers en bloedhondenbegeleiders het terrein oprijden.

Een woordvoerder van de organisatie stelt dat vrijdagmiddag maïs in het bos wordt gestrooid om de dieren te lokken. De Faunabescherming spreekt van een 'duidelijke provocatie'.

Drukjacht

De Tweede Kamer besloot donderdag dat de drukjacht op wilde zwijnen niet mag worden toegestaan. Een meerderheid nam een motie aan die het minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) verbiedt de provincie Gelderland een ontheffing te verlenen om wilde zwijnen af te schieten. Verburg wil met drukjacht de zwijnenpopulatie op de Veluwe terugbrengen.

Vorige maand liet minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) weten dat de jacht door de koninklijke familie wordt betaald met gemeenschapsgeld.

Geld

De kosten van het Koninklijk Jachtdepartement worden gedeclareerd bij Vogelaars ministerie en dat van Binnenlandse Zaken. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, is niet bekendgemaakt.

Het Jachtdepartement is onderdeel van de Dienst Koninklijk Huis en is verantwoordelijk voor faunabeheer en toezicht op het Kroondomein Het Loo, het landgoed bij Paleis Het Loo. Het domein beslaat zo'n tienduizend hectare.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie