Acht jaar cel voor deelname terreurtraining

DEN HAAG - Mensen die deelnemen aan terroristische trainingen, moeten maximaal acht jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat geldt ook voor de instructeurs. Dat heeft het kabinet besloten, zo maakte minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend.

Volgens hem is dit "een van de manieren om te voorkomen dat het kwaad van terroristische activiteiten onder ons komt". Het volgen en geven van een terreuropleiding is zowel in het binnen- als buitenland strafbaar. Justitie kan bij de vervolging gebruik maken van informatie van inlichtingendiensten om aan te tonen dat iemand heeft deelgenomen aan een trainingskamp.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel om de strafbaarheid van deelname aan terroristische trainingskampen te regelen, ging het kabinet eerder dit jaar nog uit van maximaal tien jaar celstraf.

Veranderingen

Het nieuwe voorstel maakt deel uit van een reeks veranderingen van de strafwetgeving en enkele andere wetten. Zo wil het kabinet de rechter meer mogelijkheden geven om radicale predikers als bijkomende straf uit hun functie te zetten.

Een rechter kan zo'n beroepsverbod nu alleen opleggen als een prediker een opruiend geschrift verspreidt of discriminerende of haatzaaiende uitspraken doet.

Opruiing

Het kabinet wil die gronden uitbreiden met opruiing in zijn algemeenheid, de belediging van een groep mensen wegens ras, godsdienst of seksuele geaardheid en het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Het is volgens het kabinet belangrijk dat juist mensen die een gezaghebbend beroep uitoefenen en veel invloed hebben op anderen, op een rechtmatige manier met hun verantwoordelijkheid omgaan. "Zij moeten zich daarbij zeker onthouden van strafwaardige uitlatingen.''

Ook mensen in de financieel-economische sector kunnen uit hun beroep worden gezet als ze voor een misdrijf worden veroordeeld. Dat kan gebeuren als ze geen informatie geven bij faillissement, valsheid in geschrifte plegen of schuldeisers of rechthebbenden benadelen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie