AMSTERDAM - Politie en justitie hebben sinds 6 mei vorig jaar, de dag waarop Pim Fortuyn op het terrein van het Hilversumse Mediapark werd doodgeschoten, alles uit de kast gehaald om de zaak met goed gevolg te onderzoeken. Geen middel is daarbij onbenut gelaten.

Toch zijn er nog vragen onbeantwoord gebleven die van belang zijn, zei officier van justitie J. Plooy dinsdag in zijn requisitoir. "Verdachte Van der G. is voortdurend berekenend geweest en heeft mogelijk nog iets te verbergen." Daarbij is vooral de voorbereiding van Van der G. op de moordaanslag enigszins in nevelen gehuld gebleven, meent de aanklager.

Vaag

In zijn bekennende verklaringen is de 33-jarige Harderwijker telkens vaag geweest over het etmaal voorafgaand aan de moord. Ook voor de rechtbank kon hij daar geen opheldering over geven - zijn herinnering liet hem op dit punt in de steek. Plooy vindt dat de samenleving recht heeft op de antwoorden op de opengebleven vragen.

Het zeer uitvoerige onderzoek heeft wel uitgewezen dat Van der G. als eenling heeft geopereerd. Van strafbare betrokkenheid van anderen is niet gebleken. Niemand is van de gewelddadige plannen op de hoogte geweest, aldus Plooy, ook Van der G.'s partner niet.

Geheime werkwijze

De officier vergeleek de solitaire, volledig geheime werkwijze van Van der G. met die van Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Heijn. Ook hij wist zijn misdaad voor eenieder, inclusief zijn naaste omgeving, verborgen te houden.

Plooy betwijfelt of Van der G. naar waarheid heeft verklaard, bijvoorbeeld over zijn motieven. In dat verband haalde hij een onderschepte brief van de verdachte aan diens levenspartner aan, geschreven vanuit het huis van bewaring. Van der G. schreef haar dat hij, als hij zou besluiten tegen "de rechterlijke macht" te gaan verklaren, hij niet per se de waarheid zou vertellen. "Voor de buitenwereld is de waarheid niet belangrijk. Het hoeft slechts functioneel te zijn." Van der G. zweeg na zijn arrestatie zes maanden lang.

Aanklager Plooy zal naar verwachting tegen het einde van de ochtend zijn strafeis uitspreken.