'Commando's in 2002 bij Kabul ook buiten mandaat'

HILVERSUM - Nederlandse commando's die in 2002 in Kabul gestationeerd waren, traden ook daar buiten het mandaatgebied en voerden inlichtingenoperaties en acties uit voor de Operatie Enduring Freedom (OEF).

De Tweede Kamer en de minister van Defensie wisten daar niets van. Dat meldde het radioprogramma Argos vrijdag.

De Kamer wilde juist niet dat Nederlanders meededen aan de Amerikaanse OEF-acties. Volgens het ministerie van Defensie is daar ook geen sprake van geweest.

Tot op heden heeft het ministerie niets kunnen terugvinden dat er op wijst dat commando's onder OEF hebben geopereerd. Volgens Defensie was de minister volledig op de hoogte gesteld van het optreden van de commando's.

Foto's

Argos zegt zich onder meer te baseren op foto's, documenten en uitspraken van een commando en een stafofficier van het militaire operatiecentrum in de Afghaanse hoofdstad.

Bewijsmateriaal

Defensie heeft Argos inmiddels gevraagd om bewijsmateriaal. Defensie heeft de redactie uitgenodigd om langs te komen en hoopt dat dit nog deze maand lukt.

Argos laat weten daartoe bereid te zijn en inzage te geven in het materiaal, maar zal onder geen enkele voorwaarde anonieme bronnen vrijgeven, stelt de redactie. Ook wil Argos de garantie dat het gesprek niet gebruikt wordt om die bronnen alsnog na te jagen.

Opheldering

Na een uitzending eerder deze week, waaruit zou blijken dat de commando's ook in Kandahar en Uruzgan aanwezig waren, vroeg de Kamer de minister van Defensie Eimert van Middelkoop al om opheldering. Deze verklaarde toen al zich te willen verantwoorden, maar dat hij het bewijsmateriaal wil zien.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie