Bhutto blijft in Pakistan

KARACHI - Ex-premier Benazir Bhutto van Pakistan blijft in Pakistan en zal gewoon deelnemen aan de verkiezingen in januari, ondanks de bloedige aanslag die vrijdagochtend vroeg kort na middernacht aan 138 mensen het leven kostte.

Dat maakte de partij van de populaire politica vrijdag bekend. "Ze blijft in Pakistan, ze zal niet weggaan, ze is vastberaden", liet de Pakistaanse Volkspartij PPP weten. "We zullen onze plannen niet veranderen. Ons gevecht voor democratie zal doorgaan."

Aanhangers

Bhutto beschuldigde vrijdag aanhangers van wijlen generaal Mohammed Zia ul-Haq ervan achter de aanslag te zitten. Zia zette haar vader, premier Zulfikar Ali Bhutto, in 1977 af en liet hem twee jaar daarna ophangen. In een interview dat het Franse weekblad Paris Match vrijdag publiceerde, eiste Bhutto dat de resterende Zia-aanhangers uit de Pakistaanse geheime diensten worden verwijderd.

Bhutto kwam zelf zonder kleerscheuren van het bloedige drama af. "Onze hoop, gebeden en medeleven gaan uit naar de slachtoffers. Hun offer is niet vergeefs geweest," aldus de 54-jarige politica in haar eerste persconferentie na de aanslag. Ook zei ze dat de 138 slachtoffers "het ultieme offer" hadden gebracht aan de democratie.

Ballingschap

Bhutto was donderdag na acht jaar ballingschap teruggekeerd naar haar vaderland. Honderdduizenden aanhangers zorgden donderdagavond in Karachi voor een triomfantelijke ontvangst, totdat het bloedbad aan de feestvreugde een eind maakte.

Eerst ontplofte een granaat en vervolgens blies een zelfmoordenaar zichzelf op met een bom. De politie schat dat de pleger van de aanslag zo'n 15 à 20 kilo explosieven op zijn lijf droeg. Bij dit soort zelfmoordaanslagen wordt meestal het hoofd van de dader van het lijf gerukt. De politie heef het hoofd van de dader inmiddels gevonden, maar over zijn identiteit zijn geen mededelingen gedaan.

Spijkers

Naast de explosieven zaten er spijkers en hagel in de bom, die verwondingen veroorzaakten. Volgens ziekenhuizen zijn bijna 400 mensen gewond geraakt. Bhutto zelf was net in een speciaal beveiligde auto gestapt toen de bom ontplofte. Zij bleef ongedeerd.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. De politie onderzoekt of de daders banden hebben met radicale groepen in Waziristan aan de grens met Afghanistan. In die streek heeft de centrale overheid weinig effectief gezag, maar lokale stamleiders des te meer, en er hebben zich strijders van de Taliban en van al-Qaeda genesteld.

Tip de redactie