'Doorgestroomde vmbo'er mislukt vaak op havo'

AMSTERDAM - Vmbo-leerlingen die doorstromen naar de havo haken twee keer zo vaak af zonder diploma als 'gewone' havo-scholieren. Dat blijkt uit onderzoek van onderwijsadviesbureau Cinop, schrijft Trouw vrijdag.

Een op de vier doorstromers haalt geen havo-diploma, terwijl dat bij andere havo-scholieren die aan de vierde klas beginnen twaalf procent is, schrijft de krant. Van de doorstromers zou minder dan tweederde zijn havo-diploma halen in de twee jaar die ervoor staan. Een op de tien leerlingen, afkomstig van het vmbo, doet er volgens Trouw drie jaar over.

Voor de invoering van het vmbo in 1999 zouden veel leerlingen vanuit de mavo naar de vierde klas van de havo zijn gegaan. Nadat de mavo opging in het vmbo en daar de titel theoretische leerweg kreeg, zakte de doorstroom onder de tien procent, schrijft Trouw.

Inmiddels zou dat percentage weer op het niveau van voor de invoering van het vmbo liggen en maakten het afgelopen schooljaar ruim 7100 leerlingen de overstap.

Cijfers

Veel havo-scholen zouden vmbo'ers niet zomaar toelaten en eisen stellen aan de cijfers die scholieren bij het vmbo-eindexamen haalden. Doorgestroomde vmbo'ers kunnen volgens de krant op tweederde van de havo-scholen wel extra begeleiding krijgen. 'Doorgestroomde vmbo'er mislukt vaak op havo'

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie