Politie Amsterdam vraagt rechters hogere straffen

AMSTERDAM - De jongeren die in de Amsterdamse wijk Slotervaart delicten plegen en overlast veroorzaken, moeten zwaarder worden gestraft.

Commissaris Hans Schönfeld, lid van de Amsterdamse korpsleiding, vraagt rechters hun hogere straffen op te leggen. "Als wij jongeren oppakken en ze staan na een paar dagen weer buiten, dan wordt het heel moeilijk deze groep aan te pakken", aldus Schönfeld vrijdag in het AD.

Volgens de commissaris krijgen de jongeren van de rechter lichte straffen. "Twaalf dagen cel voor een inbraak bijvoorbeeld. Terwijl het gaat om jongens die al jarenlang met grote regelmaat de fout in gaan." Hij wil dat rechters het verleden van verdachten meer laten meetellen in het bepalen van de strafmaat.

Harde kern

Schönfeld zegt dat de politie de harde kern van de groep jongeren in de wijk kent. "Het zijn ongeveer 35 jongens van 12 tot 18 jaar. Ze plegen aan de lopende band misdrijven: vernieling, geweld, diefstal, inbraak, noem maar op."

Softe rechters

De Raad voor de Rechtspraak ontkent dat er in Nederland te licht wordt gestraft. "We willen afstand nemen van het beeld dat wordt gecreëerd van wereldvreemde, softe rechters die niet weten wat er in de samenleving speelt. Dat is niet aan de orde", zei een woordvoerder vrijdag.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie