Duitse grenscontrole op drugs leidt tot lange files

VENLO - Door een grote grenscontrole door de Duitse douane en politie op de A67 bij Venlo is donderdag in de avondspits een kilometerslange file ontstaan.

Tussen drie uur 's middags en negen uur 's avonds stond er een rij auto's van tien kilometer lengte.

Coffeeshop

De Duitse politie controleerde vlakbij een Venlose coffeeshop aan de grens. De politie had het vooral voorzien op inzittenden van auto's die kleine hoeveelheden softdrugs meenamen vanuit Nederland.

In totaal controleerden de Duitse beambten ruim 1300 voertuigen met 2128 inzittenden, van wie 175 mensen kleine hoeveelheden softdrugs bij zich hadden. Verder werden nog negen mensen zonder verblijfsvergunning opgepakt.

De politie hield een Duitse motorrijder aan die aanvankelijk op de vlucht sloeg en later kon worden ingerekend. De man had wat softdrugs bij zich.

Irritaties

Volgens de woordvoerder van de politie heeft het verplaatsen van coffeeshops vanuit de binnenstad van Venlo naar de grens irritaties opgeroepen in het Duitse grensgebied. Sinds de verhuizing is de import van (kleine hoeveelheden) drugs vanuit Venlo toegenomen. Met dit soort onaangekondigde controles wil de politie drugstoeristen ontmoedigen. Politie en douane controleerden ook het treinverkeer vanuit Venlo naar Duitsland.

In Duitsland is het, anders dan in Nederland, verboden om ook kleine hoeveelheden softdrugs op zak te hebben. Bij aantreffen volgt altijd een proces verbaal. In de praktijk worden zaken bij minder dan vijf gram overigens geseponeerd, omdat justitie het werk anders niet aankan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie