Dodelijke aanslagen overschaduwen terugkeer Bhutto

KARACHI - Dodelijke aanslagen hebben de terugkeer van de Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto in haar vaderland overschaduwd. Tijdens de triomfocht van Bhutto donderdagavond door de stad Karachi ontploften zeker twee bommen. Zeker honderd mensen kwamen om het leven. Ruim honderdvijftig personen raakten gewond.

Het betrof vermoedelijk zelfmoordaanslagen die doelbewust gericht waren tegen ex-premier Bhutto, stelde minister Aftab Sherpao van Binnenlandse Zaken. Hij sprak over een terreurdaad die bedoeld was de democratie te dwarsbomen.

Bhutto bleef ongedeerd. Het dodental door twee aanslagen blijft oplopen.

Omdat militante moslims met zelfmoordaanslagen hadden gedreigd, waren duizenden agenten en militairen opgetrommeld om haar terugkeer in goede banen te leiden. De bommen ontploften langs de route van het konvooi van Bhutto. Honderdduizenden aanhangers van de voormalige regeringsleider bevolkten de straten om hun idool te verwelkomen.

Ballingschap

Bhutto keerde terug in Pakistan na acht jaar zelfverkozen ballingschap. De politica zag zich in 1999 genoodzaakt Pakistan te verlaten om vervolging wegens corruptie te voorkomen.

De leidster van de oppositionele Pakistaanse Volkspartij (PPP) verklaarde dat ze de democratie in haar land wil herstellen. "Mijn reis naar huis markeert het begin van een mars naar een betere toekomst voor Pakistan. Ik ben voor de armen, ik ben hun leider, ik leef voor ze en ben bereid voor ze te sterven", aldus Bhutto.

Musharraf

De oud-regeringsleider kon terugkeren omdat de huidige machthebber, generaal Pervez Musharraf, onlangs de aanklachten tegen haar liet intrekken. Musharraf hoopt van haar populariteit te kunnen profiteren om aan de macht te kunnen blijven.

Waarnemers verwachten dat Musharraf en Bhutto hun geschillen beslechten om gezamenlijk te strijden tegen het opkomende moslimextremisme in het Aziatische land. De relatief progressieve PPP kan een belangrijk tegenwicht vormen voor de uiterst conservatieve islamisten. Volgens peilingen kan de PPP rekenen op bijna 30 procent van de stemmen bij de verkiezingen, die voor januari gepland zijn.

De Amerikaanse regering reageerde positief op de aangekondigde gesprekken tussen de politieke krachten om "de bouw van een stabiele democratie" te bevorderen en islamitische extremisten te bestrijden. Washington beschouwt president Musharraf al jaren als sleutelfiguur voor de Amerikaanse politiek in de regio en bij de strijd tegen terrorisme.

Witwassen

Een slepend Zwitsers strafrechtelijk onderzoek tegen Bhutto en haar man wegens witwassen van geld is vrijwel afgerond. Eind volgende week worden de stukken overlegd aan een magistraat die bepaalt of er een strafproces komt.

Pakistan is de klager in deze zaak. Wanneer het Pakistaanse hooggerechtshof de amnestie bekrachtigt die president Musharraf voor Bhutto's corruptie- en witwaszaken heeft verleend, is het Zwitserse onderzoek voor niets geweest.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie