Balkenende betreurt uitspraak Joegoslavië-Tribunaal

LISSABON - Premier Jan Peter Balkenende en andere christendemocratische leiders in Europa hebben grote moeite met een uitspraak van het Joegoslavië-Tribunaal.

Het gaat om de gedeeltelijke vrijspraak voor de 'Drie van Vukovar', die medeverantwoordelijk waren voor de massamoord op 264 mensen bij het Kroatische Vukovar in 1991.

In een donderdag in Lissabon aangenomen resolutie "betreuren" de Europese christendemocraten "het uitblijven van een gepast en rechtvaardig antwoord op de oorlogsmisdaden bij de slachting in Vukovar".

Vrijspraak

De gedeeltelijke vrijspraak vorige maand door de rechters van het Tribunaal leidde ook in Kroatië tot geschokte reacties. De aanklagers van het Tribunaal hadden levenslang geëist.

De Europese christendemocraten EVP stellen in hun resolutie dat Vukovar samen met Srebrenica en Sarajevo "internationaal erkende symbolen zijn van de humanitaire tragedies en vernietiging". Ze moedigen hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Tribunaal aan te blijven streven naar bestraffing van de verantwoordelijken voor de moorden in Vukovar.

Aanmoediging

Volgens CDA-europarlementariër Corien Wortmann is de resolutie van de EVP meer een aanmoediging voor Del Ponte en voor de Kroatische premier Sanader dan een veroordeling van de rechters van het Tribunaal.

Tip de redactie