EU-leiders dicht bij definitief akkoord over verdrag

LISSABON - EU-leiders legden donderdagavond in Lissabon de laatste hand aan de definitieve versie van het Hervormingsverdrag van de EU.

Dat moet de Europese Unie vanaf 2009 soepeler laten functioneren en democratischer maken. Het verdrag vervangt de in 2005 in Nederland en Frankrijk bij referendum afgewezen grondwet.

Overeenstemming

De regeringsleiders van de EU bereikten in juni al op hoofdlijnen overeenstemming over het verdrag, waarna het door juristen werd uitgewerkt. Donderdag kwamen ze bijeen om de eindversie vast te stellen. Alleen Polen en Italië stribbelden nog tegen, maar pessimisme heerste er niet. "Ik heb goede hoop dat we vanavond een resultaat hebben" zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken).

Polen

Polen eist dat een mechanisme om met een minderheid een besluit van de meerderheid tijdelijk uit te stellen, wordt opgenomen in het verdrag. De andere EU-landen willen dit zogeheten Ioannina-mechanisme alleen in een bijlage opschrijven. Polen eist daarnaast een eigen advocaat-generaal bij het EU-Hof van Justitie. Voor de Poolse eisen is weinig sympathie bij de andere EU-landen.

Italië

Dat is er meer voor Italië dat meer zetels eist in het Europees Parlement, om weer op gelijke hoogte te komen met Groot-Brittannië en Frankrijk. Volgens Timmermans is Italië een trouw EU-lid dat nooit ergens om vraagt. "Daarom is er nu bereidheid om naar de wensen te luisteren en het is duidelijk dat premier Romano Prodi geen toneel speelt."

Ondanks die sympathie wil Nederland niet zomaar instemmen met de Italiaans eis omdat dan mogelijk ook andere landen weer met nieuwe wensen op tafel komen.

Optimistisch

Al met al toonde Timmermans zich optimistisch. "Er heerst aan tafel een dynamiek. De regeringsleiders willen nu eindelijk na zes jaar praten over een verdrag aan de slag."

Premier Jan Peter Balkenende zei voor het begin van de bijeenkomst dat hij begon aan een informele top die moet leiden tot definitieve overeenstemming over het Hervormingsverdrag van de Europese Unie.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie