Kamer houdt vast aan verbod op drukjacht Veluwe

DEN HAAG - De wilde zwijnen op de Veluwe mogen niet via de drukjacht in aantal worden teruggebracht. De Tweede Kamer gaf minster Gerda Verburg (Landbouw) donderdag opdracht alternatieven te zoeken die ervoor zorgen dat de zwijnenpopulatie krimpt.


Bewoners hebben zelf borden gemaakt om automoblisten te attenderen op loslopende zwijntjes

Een Kamermeerderheid steunde donderdag een PvdA-motie met die boodschap. Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland krijgen hierdoor geen ontheffing om de verboden drukjacht voor deze keer toe te passen om de te grote zwijnenbevolking op de Veluwe aan te pakken.

De beesten zorgen voor overlast en schade in tuinen en campings en waren dit jaar al betrokken bij 355 verkeersongelukken. Waar een aantal van ongeveer achthonderd zwijnen wordt beschouwd als optimaal, leven er op de Veluwe nu naar schatting 6000.

Een-op-een-methode

Verburg wilde de problemen die hierdoor ontstaan aanpakken door de zogeheten een-op-een-methode toe te staan, ook wel bekend als drukjacht.

Daarbij moet de helper een zwijn naar de jager drijven. "Ik wil iets doen aan de onhoudbare situatie op de Veluwe. De drukjacht is verboden, maar bij calamiteiten mag er een uitzondering worden gemaakt", aldus de minister eerder.

Methode

Volgens de PvdA is drukjacht niet de beste oplossing omdat het nog geen beproefde methode is en de resultaten dus onzeker zijn. Net als bijvoorbeeld de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt de PvdA dat de huidige problemen zijn veroorzaakt door slecht jachtbeheer op de Veluwe. En die moet je niet met drukjacht oplossen voordat alternatieven zijn bekeken, aldus de PvdA.

Meer jagen met de zogeheten aanzit-methode, waarbij op lokvoedsel afgekomen zwijnen worden gedood, steviger hekken en meer rasters om de zwijnen in hun gebied te houden, hebben de voorkeur.

Tip de redactie