Jeugddetentie en vrijspraak in gefilmde steekpartij

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 16-jarige Dannyboy T. veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor de moord op de 25-jarige Pascal Triep. Zijn 46-jarige vader Thierry T. werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan de moord.

De afloop van de steekpartij die afgelopen januari op het dak van een schuurtje in Scheveningen plaatsvond, werd gefilmd en stond al snel op websites van AD en GeenStijl.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder twee jaar jeugddetentie tegen Dannyboy en anderhalf jaar celstraf tegen zijn vader, omdat deze niets zou hebben gedaan om de confrontatie tussen zijn zoon en buurjongen Pascal te voorkomen.

Redden

De rechter refereerde aan het filmpje waardoor de zaak ruchtbaarheid kreeg. "De publieke opinie heeft Thierry T. reeds veroordeeld." Zij vond dit ten onrechte, omdat T. "vanaf het eerste moment en als enige alles heeft gedaan wat hij kon doen om het slachtoffer te redden".

Bij zoon T. zag de rechtbank grote kans op herhaling. De jongen had al een strafblad opgebouwd, liep ten tijde van de moord in twee proeftijden en bedreigde tijdens zijn voorarrest een medewerker van de jeugdinrichting.

Vader en zoon werden beiden verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Video

Op de filmfragmenten is te zien hoe het slachtoffer van het schuurtje valt. Daarna staat hij op, loopt enkele meters en zakt uiteindelijk in elkaar. Vader en zoon T. zijn wel op de video te zien, maar de steekpartij zelf niet.

Psychose

Volgens de rechtbank verkeerde Triep voordat hij in het hart werd gestoken in een psychose. Hij bonkte tegen de ramen van zijn bovenburen en gooide met verschillende voorwerpen.

Vader T. liep het balkon op om zijn buurjongen tot de orde te roepen. Voor hij het wist schoot zijn zoon langs hem de balustrade over, op het aangrenzende schuurtje waarop Triep stond.

Mes

De rechtbank kon het vader T. niet aanrekenen dat hij het mes waarmee de moord werd gepleegd wegmaakte. Volgens de wet is dit geen strafbaar feit, omdat de twee bloedverwanten zijn.

Bovendien ging dit volgens de rechtbank niet ten koste van de tijd waarin de 46-jarige Hagenaar de stervende Triep kon bijstaan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie