DEN HAAG - Ehsan Jami, de oprichter van het Comité voor ex-moslims, stapt uit de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Leidschendam-Voorburg en begint een eenmansfractie.

Als sanctie hierop staat dat hij door de PvdA geroyeerd wordt als lid. Maar het PvdA-bestuur wacht daarmee tot Jami zijn besluit ook officieel kenbaar heeft gemaakt.

"Alle signalen wijzen erop dat hij als eenmansfractie verder wil, maar het partijbestuur kan niets anders doen dan even rustig wachten op deze officiële verklaring", aldus een PvdA-woordvoerder.

Jami kan zijn plannen meedelen aan de griffie in Leidschendam-Voorburg of in de eerstkomende raadsvergadering op 6 november. Hij kan ook een officiële brief schrijven aan het partijbestuur, stelt de woordvoerder. De consequentie hiervan is "dat hij automatisch wordt uitgeschreven als lid".

Volgens de PvdA-zegsman heeft het partijbestuur tot dusver alleen informatie uit de pers en van de woordvoerster van Jami.

Zetel

De omstreden PvdA'er liet donderdag in een interview in de Volkskrant en via deze woordvoerster weten dat hij zijn raadszetel niet opgeeft, zoals de fractie in Leidschendam-Voorburg hem had gevraagd. Tegelijk zegt hij lid van de PvdA te willen blijven.

Mocht Jami zijn voornemen om als zelfstandig raadslid verder te gaan niet officieel uiten, dan stelt het partij een officiële procedure in werking. Er wordt dan een commissie aan het werk gezet die advies moet uitbrengen aan het partijbestuur.

Gevolgen

Jami liet donderdag in RTL Nieuws weten zich bewust te zijn van de gevolgen als hij als zelfstandig raadslid verdergaat. Hij voert volgens zijn woordvoerster al overleg met andere fracties in de gemeenteraad in Leidschendam-Voorburg over samenwerking.

Jami kwam in conflict binnen de PvdA door uitspraken over de islam. Hij publiceerde onder meer samen met PVV-leider Geert Wilders een artikel in de Volkskrant waarin de profeet Mohammed werd vergeleken met Adolf Hitler.