AMSTERDAM - Officier van justitie J. Plooy gaat dinsdag een straf eisen tegen Volkert van der G. voor de moord op Pim Fortuyn. Als het aan broer Marten Fortuyn ligt, heeft de aanklager maar een mogelijkheid: levenslang.

"Ik hoop dat de zwaarste straf eruit komt", reageerde Marten Fortuyn maandag na de zitting van de rechtbank in Amsterdam. "Levenslang lijkt me een aardige prijs. Hij ging tenslotte ook voor de hoofdprijs."

Volkert van der G. heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam opnieuw bekend dat hij Pim Fortuyn op 6 mei op het Mediapark in Hilversum doodschoot. Hij is ook volledig toerekeningsvatbaar voor zijn daad, zo bleek maandag uit het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC). Dit is de gedragskundige observatiekliniek van justitie.

Levenslang

Omdat Van der G. wat betreft het PBC niet naar een tbs-kliniek hoeft, is het voor Plooy mogelijk om een levenslange gevangenisstraf te eisen. Levenslang betekent in Nederland dat je in principe niet meer vrij kan komen, tenzij je gratie krijgt. Dat gebeurt zelden. Een gratieverzoek kan na twintig jaar worden ingediend.

Van der G. wilde maandag geen direct antwoord geven op de vraag van Plooy of hij spijt van zijn daad heeft. "Het doden van iemand vind ik normaliter moreel verwerpelijk", stelde hij maandag. "Toen, op 6 mei, vond ik het geoorloofd. Nu worstel ik met die vraag."

Geen spijt

Van der G. betuigde dus geen spijt. Veel aandacht voor de nabestaanden van het slachtoffer heeft de man uit Harderwijk bij het beramen van de aanslag niet gehad, zo is gebleken. De rechter-commissaris moest de verdachte tijdens eerdere verhoren wijzen op het verdriet van de nabestaanden van Fortuyn.

"Maar ik gun hen dat niet", zei hij tijdens de zitting maandag. "Ik ben alleen niet iemand die makkelijk over gevoelens praat." Deze twee factoren kunnen ook een rol gaan spelen bij de rechtbank. De rechters kunnen een gebrek aan spijt en compassie meewegen in het bepalen van de hoogte van de strafmaat.

Als Plooy zijn straf heeft geëist, is het aan de advocaten van Van der G. om namens hem in een pleidooi zijn verdediging te voeren. De twee partijen mogen vervolgens nog op elkaars voordrachten reageren. Tot slot heeft Van der G. nog het recht op het laatste woord. De rechtbank beslist naar verwachting twee weken later welke straf de verdachte uit Harderwijk daadwerkelijk krijgt.