'Geweldplegers ontsnappen makkelijk aan therapie'

ROTTERDAM - Delinquenten die een geweldsmisdrijf hebben gepleegd, krijgen soms van de rechter geen gevangenisstraf opgelegd, onder de voorwaarde dat zij verplicht deelnemen aan poliklinische gedragstherapie. Wie de therapie niet volgt, moet alsnog naar de gevangenis.

Maar in de praktijk komen veroordeelde geweldplegers heel makkelijk onder deze straf uit, constateert klinisch psycholoog Ruud Hornsveld.

Hornsveld deed onderzoek naar het resultaat van agressietherapie bij tbs'ers en poliklinische delinquente patiënten. Maar bijna de helft van de poliklinische patiënten kwam helemaal niet opdagen of haakte halverwege af.

Onder veroordeelden is volgens Hornsveld bekend dat zulk gedrag toch geen gevolgen heeft, terwijl uit het onderzoek is gebleken dat afhakers eerder terugvallen in gewelddadig gedrag.

Effect

Hornsveld, die volgende maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert, onderzocht het effect van de oorspronkelijk Amerikaanse therapie bij 175 tbs'ers en 250 veroordeelde geweldplegers die de therapie poliklinisch zouden moeten volgen.

Hij vond dat een beperkte groep delinquenten minder agressief is nadat zij de therapie hebben gevolgd.

Braveriken

"Om het populair uit te drukken: bij de braveriken werkt het als zij gesteund worden door familie en als zij niet terugkeren in een antisociale omgeving.

Maar bij de slechteriken heeft het nog niet voldoende effect, als zij al alle achttien zittingen komen opdagen", aldus de promovendus.

Tijd

Hornsveld had ook niet anders verwacht, aangezien er pas sinds 2000 gewerkt wordt met agressietherapie voor geweldplegers. "We hebben nog veel tijd nodig om er achter te komen hoe we deze mensen het beste kunnen aanpakken", stelt de onderzoeker, die bij tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal werkt.

Hornsveld pleit voor een strengere aanpak van veroordeelden, die de therapie aan hun laars lappen. "Er moet een waterdicht systeem komen, zodat ze weten datafhaken onvermijdelijk achter de tralies eindigt.

Overigens zou ook nader onderzocht moeten worden waarom de ene geweldpleger wel tbs krijgt en de andere niet, want uit mijn onderzoek komt naar voren dat beide groepen qua stoornis en problemen weinig van elkaar verschillen."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie