BAGDAD/WASHINGTON - De Verenigde Staten onderzoeken een incident waarbij geallieerde soldaten dinsdag zeker zeven Iraakse vrouwen en kinderen hebben doodgeschoten. Een hoge Amerikaanse legerfunctionaris rechtvaardigde de schietpartij, maar het zal het imago van de Amerikanen als bevrijders van Irak geen goed doen.

Bekijk hier de video

De in totaal dertien vrouwen en kinderen zaten in een auto die bij een checkpoint bij de stad Najaf niet reageerde op stoptekens van de soldaten. Daarop openden de militairen het vuur. Twee inzittenden raakten gewond en vier bleven ongedeerd, aldus het Pentagon. In de auto zaten uitsluitend Iraakse vrouwen en kinderen.

Een journalist van The Washington Post, die getuige was van het incident, sprak van tien doden. Volgens hem hebben de soldaten verzuimd tijdig waarschuwingsschoten te lossen. Het voorval gebeurde vlakbij de plek waar dit weekeinde een Iraakse zelfmoordenaar vier Amerikaanse soldaten doodde.

Incident bij Shatra

Enkele uren later is bij een controlepost bij de zuidelijke stad Shatra een ongewapende Irakees gedood. Die reed met zijn voertuig met grote snelheid op de controlepost af, aldus Amerikaanse mariniers die dachten dat het om een nieuwe zelfmoordaanslag ging.

Powell

Terwijl de bombardementen op Bagdad vrijwel onophoudelijk doorgaan, reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell dinsdag naar Turkije en naar de NAVO in Brussel. Turkije weigerde medewerking aan een grondaanval vanuit Zuid-Turkije, wat volgens Amerika de oorlog onnodig rekt.

In Brussel praat Powell vooral over de opbouw van het naoorlogse Irak, en de rol van Europa hierin. Volgens de Britse krant The Guardian bereidt de Amerikaanse regering in het geheim in Koeweit een nieuwe Iraakse regering voor, bestaande uit 23 ministeries die elk een Amerikaan aan de top krijgen. Elk veroverd gebied komt onder het bewind van de regering.

Hoge prijs

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei maandag dat niet Adolf Hitler of Josef Stalin, maar Saddam Hussein de ergste tiran is in de geschiedenis van de mensheid. Een hoge officier van het Amerikaanse centrale commando waarschuwde maandag dat de VS bereid zijn 'een erg hoge prijs' te betalen om Bagdad in te nemen en Saddam Hussein af te zetten. De officier had het daarbij over de verliezen aan geallieerde zijde. Het Pentagon maakte bekend dat familieleden van Saddam Hussein proberen Irak te verlaten.

Bombardementen

Het zuiden van Bagdad werd ook dinsdag weer wakker door zware explosies, na een stilte van drie uur. Voor die tijd viel door bombardementen de elektriciteit uit in delen van de stad.

Doelwitten leken het presidentiële paleis, overheidsgebouwen in het centrum en stellingen van de Presidentiële Garde. In en rond Nasiriya wordt nog steeds zwaar gevochten. Daar schoten Iraakse militairen vanuit een ambulance op geallieerde soldaten van wie er drie gewondraakten. De VS sturen 5000 extra troepen naar Nasiriya om de 7000 mariniers bij te staan.

Verliezen

Volgens Bagdad zijn in het afgelopen etmaal zestig Amerikaanse en Britse soldaten gedood. De geallieerden becijferen dat sinds het uitbreken van de oorlog 46 Amerikanen en 25 Britten zijn gedood. Verder worden zeventien Amerikaanse soldaten vermist. De geallieerden hebben 8000 Irakezen krijgsgevangen gemaakt, maar daar zitten geen hooggeplaatste politieke of militaire figuren bij.

De Arabische zender al-Jazeera toonde de lichamen van twee dode Britse militairen, die volgens Irak bij gevechten zijn omgekomen. Maar volgens een Britse inlichtingenofficier is het duo na drie dagen gevangenschap geëxecuteerd.

Britse militairen hebben twee Keniaanse vrachtwagenschauffeurs bevrijd bij al-Zubayr, in de buurt van Basra. Die waren tien dagen geleden opgepakt door Iraakse guerrilla's. Het Britse leger had ze ingehuurd om voedseltransporten voor de Irakezen te rijden.