Centrale rol huisarts bij aanpak kindermishandeling

ROTTERDAM - Huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen gaan nauwer samenwerken om kindermishandeling eerder te signaleren. De verschillende beroepsorganisaties zijn dat overeengekomen.

Dat zegt de voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Bas Eenhoorn, donderdag in het AD.

Tandartsen en fysiotherapeuten gaan gevallen van vermoedelijke mishandeling niet alleen melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) maar ook bij de huisarts. "Wij geven informatie aan de huisarts, zodat hij overzicht krijgt en zaken met elkaar in verband kan brengen. Daardoor kan hij zaken gerichter aanbrengen bij het AMK", aldus Eenhoorn van de belangenorganisatie van fysiotherapeuten KNGF.

Alert

Er is al langere tijd kritiek op, bijvoorbeeld, huisartsen omdat ze vaak niet alert genoeg zijn op signalen van kindermishandeling. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde vorige maand nog dat huisartsen die betrokken waren bij het zogenoemde Maasmeisje Gessica in gebreke waren gebleven.

Het meisje werd in de zomer van 2006 in stukken teruggevonden in de Maas. De huisartsen hadden volgens de inspectie kunnen weten dat het meisje in gevaar verkeerde. Ze hadden eerder maatregelen moeten nemen.

Donderdag debatteert de Tweede Kamercommissie voor Jeugd en Gezin over het actieplan kindermishandeling van minister André Rouvoet.

Tip de redactie