Jami geeft raadszetel niet op

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Ehsan Jami, voorzitter van het comité voor ex-moslims, geeft zijn gemeenteraadszetel in Leidschendam-Voorburg niet op.

Hij wil verder gaan als eenmansfractie. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Harry Oldersma donderdag laten weten.De fractie had Jami eerder gevraagd zijn zetel op te geven.

Jami zou verder overwegen zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen en naar een andere partij over te stappen. "Ik ben bezig met het voeren van verkenningsgesprekken", zegt hij in de Volkskrant.

Hitler

Zijn positie binnen de PvdA-fractie kwam onder druk te staan na onder meer een opiniestuk dat hij samen met Geert Wilders publiceerde. Daarin vergeleken ze de profeet Mohammed met Adolf Hitler.

Een woordvoerder van PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen zegt dat het partijbestuur formeel alleen weet dat Jami zijn raadszetel niet wil opgeven en dat hij ook PvdA-lid wil blijven. Het partijbestuur zet nu de formele procedure in werking voor dit soort situaties.

Fractie

Een commissie gaat bekijken wie er gelijk heeft: de raadsfractie in Leidschendam-Voorburg of Jami. Als het partijbestuur vervolgens Jami in het ongelijk stelt, wordt hij niet alleen uit de fractie gezet, maar verliest hij ook zijn partijlidmaatschap.

Wanneer Jami te kennen mocht geven dat hij een eenmansfractie wil beginnen, dan is deze procedure niet meer nodig, aldus de woordvoerder. Jami wordt dan meteen uit de fractie en de partij gezet.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie