Welten alert op Parijse toestanden in Slotervaart (video)

AMSTERDAM - Hoofdcommissaris Bernard Welten van Amsterdam houdt er elke dag rekening mee dat in stadsdeel Slotervaart Parijse toestanden zouden kunnen uitbreken.

Dat zei hij woensdagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

"Ik was zaterdag in de moskee voor de herdenking van de jongen die daar vorige week bij de school was neergestoken. Daar was ik een van de weinige politiemensen. Toen ik buitenkwam, voelde ik me veilig. Maar je houdt er altijd rekening mee dat er een paar gewetenloze kwelgeesten uit het riool naar boven komen kruipen."

Welten sprak in het programma over de situatie in de buurt nadat een agente zondag op het politiebureau op het August Allebéplein de 22-jarige Bilal B. doodschoot toen zij samen met een collega door hem was gestoken met een mes. Sindsdien is het onrustig in de buurt.

Harde kern

Groepjes jongeren staken auto's in brand, bekogelden het politiebureau en een busje van een mediabedrijf. Volgens Welten kent Slotervaart een harde kern van ongeveer dertig tot 35 raddraaiers die tussen de twaalf en zeventien jaar oud zijn. Zij zijn al diverse malen opgepakt, maar ook weer vrijgelaten. Het gaat er vooral om de vrede in de buurt te bewaren, rust te behouden en te zorgen dat de vlam niet in de pan slaat, aldus de hoofdcommissaris.

Gewonde agenten

De korpschef bezocht woensdag de twee gewonde agenten. Volgens hem gaat het met hen naar omstandigheden goed. Alleen de brigadier die als eerste werd gestoken was volgens hem bewapend. "Het was voor haar een kwestie van 'jij of ik'. Ze vertelde me dat ze niet eens in de gaten had dat ze was gestoken."

Aangehouden

De politie heeft woensdagavond in Slotervaart vier jongeren aangehouden die met jerrycans over straat liepen, zo liet een woordvoerster weten.

Brand

Later op de avond werd aan de rand van het stadsdeel, op de Nachtwachtlaan, opnieuw een auto in brand gestoken. Volgens een politiewoordvoerster is niet duidelijk of deze brand iets met eerdere incidenten te maken heeft, aangezien de plek niet in de directe nabijheid van het August Allebéplein ligt. De zegsvrouw kon nog niet zeggen of de daders zijn gevlucht of aangehouden. Het is de derde achtereenvolgende avond dat jongeren een auto in brand hebben gestoken in de Amsterdamse wijk.

Ook woensdagavond was er in de buurt een flinke politie-eenheid op de been. Volgens de woordvoerster bleef het verder rustig in de wijk.

VVD

De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad vindt dat de jongeren die relletjes schoppen een straatverbod moeten krijgen. Dat liet raadslid Marijn Ornstein donderdag weten. De maatregel moet gelden voor het gebied rond het August Allebéplein, waar de afgelopen dagen ongeregeldheden plaatsvonden.

De VVD ziet ook wel wat in een samenscholingsverbod en preventief fouilleren in de buurt. "Je moet hier keihard tegen optreden en alle middelen gebruiken die je ter beschikking staan."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie