Bitter onthaal voor Dutchbatters

SREBRENICA - Wanhoop, beschuldigingen en tranen kenmerken het bezoek van de twaalf Dutchbatters aan de Bosnische moslim-enclave Srebrenica deze week. De twaalf werden woensdag bitter onthaald door de weduwes van de mannen die Dutchbat had moeten beschermen.

"Waarom hebben jullie onze kinderen verraden onder de vlag van de Verenigde Naties?", riep een vrouw tegen de bezoekers.

"Waarom komen jullie nu pas?" De Bosnische moslim-enclave Srebrenica werd beschermd door Nederlandse militairen toen het gebied in de zomer van 1995 in Bosnisch-Servische handen viel. Vlak daarna werden naar schatting achtduizend mensen vermoord, merendeels mannen.

Hulpeloos

"Ik voel me net zo hulpeloos als ik me toen ook voelde", zei Monique Bergman tegen persbureau Reuters.

Bergman was net twintig jaar oud toen ze als vredessoldaat in de zomer van 1995 in Srebrenica diende.

"Niets kunnen doen is een afschuwelijk gevoel dat me jaren heeft achtervolgd. Ik zat jarenlang psychisch in de knoop door wat ik hier heb meegemaakt", aldus Bergman.

Getuige

De lichtbewapende Nederlandse soldaten waren getuige van het vertrek van duizenden moslimmannen. Volgens de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic zou hen niets overkomen. Vervolgens werden de mannen afgeslacht.

"Zij lieten hen toe ons af te slachten", zei de 57-jarige Aisa Omerovic, die haar man, twee broers en vele andere mannelijke familieleden verloor. "Door hun schuld heb ik niemand meer", aldus Omerovic doelend op Dutchbat.

Volkerenmoord

Familieleden van de slachtoffers sleepten de Nederlandse Staat en de Verenigde Naties voor de rechter, omdat ze de volkerenmoord hebben laten gebeuren.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie