Nederland geeft sneller data clusterbommen door

DEN HAAG - Mocht Nederland in een uitzonderlijk geval clustermunitie inzetten tegen een vijand, dan zal Nederland zo spoedig mogelijk na de strijd de locaties doorgeven waar de bommen neerkwamen. Dat maakt het makkelijker om na afloop mogelijk onontplofte resten van de munitie op te ruimen.

Dat zegde minister Eimert van Middelkoop (Defensie) woensdag toe aan SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen. Hij zal zich hiervoor bovendien sterk maken binnen NAVO-verband.

Als landen weten waar de bommen zijn afgeworpen, kan gerichter worden gezocht naar onontplofte resten. Dat voorkomt burgerslachtoffers in de jaren daarna en daarnaast zal de ruiming veel minder kosten.

Servië

Eerder deze week werd bekend dat Nederlandse jachtvliegtuigen namens de NAVO 173 clusterbommen hebben afgegooid op Servië tijdens de Kosovo-oorlog in 1999.

Pas onlangs kreeg Servië de coördinaten van alle meer dan duizend afgeworpen NAVO-bommen. Volgens Van Velzen is dat veel te laat. Nederland hielp niet met de ruiming in Servië, maar wel in de afvallige Servische provincie Kosovo.

Totaalverbod

Eigenlijk wil de SP, samen met GroenLinks, een totaalverbod op deze munitie, maar zover gaat het kabinet niet. Wel zal Nederland de clusterbommen alleen inzetten na instemming van de Tweede Kamer.

Wel heeft het kabinet deze zomer het gebruik van clusterbommen door de Nederlandse krijgsmacht opgeschort.

Het moratorium geldt voor de lopende internationale onderhandelingen, die mogelijk volgend jaar in Oslo leiden tot een wereldwijd verbod.

Afzien

Afhankelijk van de voortgang van de gesprekken hierover zei Van Middelkoop niet uit te sluiten dat Nederland uiteindelijk zal afzien van de CBU-87-bommen.

Nederland beschikt nog over twee types clustermunitie en heeft de oudere versies al afgestoten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie